torek, 22. junij 2010

Natečaj za humoresko in kratko zgodbo

Uredništvo za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa ARS vabi avtorje k sodelovanju na natečaju za humoresko in kratko zgodbo.  Podelili bomo največ tri nagrade v vrednosti 500, 400 in 200 evrov.
V obeh kategorijah bo Uredništvo za kulturo  tudi odkupilo do deset besedil ter jih predvajalo v oddajah  Literarni nokturno in   Humoreska tega tedna.

Pravila natečaja: izbrana besedila pred objavo na Radiu Slovenija ne smejo biti objavljena.  Dolžina kratke zgodbe naj ne presega 7.000 znakov s presledki, dolžina humoreske (oziroma humoresk na skupno temo) pa 18.000 znakov s presledki.
Humoresko ali kratko zgodbo naj avtorji  pošljejo do 15. julija 2010 v štirih izvodih, označenih s šifro in s pripisom:

NATEČAJ ZA HUMORESKO IN KRATKO ZGODBO
UREDNIŠTVO ZA KULTURO 3. PROGRAMA RADIA SLOVENIJA – PROGRAMA ARS
Tavčarjeva 17
1550 Ljubljana.

Žirija bo svojo odločitev objavila 31. julija 2010 v oddaji Kulturna panorama  in  na spletni strani 3. programa Radia Slovenija – programa Ars . Avtorji nagrajenih in izbranih zgodb bodo svoje avtorstvo dokazali s petim izvodom. Vabljeni k sodelovanju.

Uredništvo za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars

nedelja, 20. junij 2010

Dare je DEC

Prav prijetno se je udeležiti tako sproščenega srečanja kakor je bilo to soboto Pri Budancu. Dare Likar se je na začetku nekoliko izmikal, kasneje pa je pokazal vse svoje darove, da nam je ob pomoči Milene Miklavčič pričaral prijeten večer.

Predstavil je težave, ki pestijo neuveljavljenega ustvarjalca, a hkrati velike nagrade, ki jih je lahko deležen, če se trmasto oklepa svojega poslanstva. Svoje preteklo delo in seveda samega sebe. Vsebini knjige se ni posvečal, saj raje vidi, da jo prebere vsak sam. 

Tudi za glasbo je bilo poskrbljeno na povsem neobičajen način. Kar sam je poprijel za kitaro, poklical še tovariša in skupaj sta zaigrala. Vsekakor osvežujoče.

Za konec pa bi še vse tiste, ki ste prireditev zamudili povabila k branju Daretove knjige. Obeta zanimivo branje.

petek, 18. junij 2010

Ne pozabite

Če ste mogoče pozabili, je jutri, v soboto 19. junija Spodnji Idriji, v gostilni pri Budancu predstavitev Daretovega prvenca.


Vabljeni!

četrtek, 10. junij 2010

V objemu dveh domovin

Društvo bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva »Ljiljan« razpisuje natečaj za mlade ustvarjalce na literarnem področju. Z natečajem želimo pritegniti mlade do trideset let, s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki pišejo v bosanskem ali slovenskem jeziku. Cilj natečaja je negovanje pisnega izražanja v obeh  jezikih.

Natečaj poteka od 1. junija do 31. avgusta 2010.

Beseda avtor v besedilu natečaja se nanaša tako na avtorje kot tudi avtorice.

•    Tema natečaja je prosta
•    Vsak avtor lahko sodeluje z največ tremi literarnimi besedili v obliki zgodbe (do tri tipkane strani) ali pesmi.
•    Sodelujejo lahko avtorji, ki svojega besedila še niso objavili in to besedilo ni sodelovalo oz. ne sodeluje na drugem natečaju.
•    S sodelovanjem na natečaju avtor dovoljuje objavo da izbranih besedil v     elektronskih in tiskanih medijih.
•    Besedila naj bodo napisana v treh izvodih v slovenskem ali bosanskem jeziku.
•    Rokopisov ne vračamo, temveč ostajajo v arhivu društva.
•    Besedilom obvezno priložite svoje podatke: ime in priimek, naslov, letnico rojstva, telefonsko številko in elektronski naslov (društvo bo podatke uporabilo samo za potrebe natečaja).
Vaše prispevke sprejemamo na naslov:
Društvo bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva »Ljiljan«,
Luize Pesjakove 9, 1112 Ljubljana, s pripisom »za literarni natečaj«.

Prispevke bo ocenjevala žirija društva in rezultate natečaja objavila na svoji spletni strani  do 20.9.2010. Nagrade bodo podeljene na literarnem večeru, ki bo predvidoma konec septembra oz. začetek oktobra 2010. Izbrana besedila bodo objavljena v elektronskih in tiskanih medijih. Ob 20. obletnici delovanja društva (september 2012) bo izdana knjiga, v kateri bodo objavljena nagrajena dela vključno z dosedanjimi natečaji.
Literarni natečaj je del projekta »V objemu dveh domovin«, ki ga finančno podpira Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

Za dodatne informacije lahko pokličete na tel: 040 381 155

Večer na placu

5. avgusta se bomo Idrijčanom predstavili v parku na mestnem trgu. Prireditev organizira KUD Avgust. Vabljeni so pesniki iz Pesmi.si. in seveda Ana Porenta, ki je bila z nami že lani. Glasbena spremljava bo. Lansko leto nas je spremljal Dani Bedrač s svojo skupino. Bilo je nepozabno srečanje. Družili smo se še dolgo v noč. Ljudje, ki delamo s srcem in podobno razmišljamo. Upamo, da bo avgustovski večer privabil številne obiskovalce. Vabljeni.

Kresovanje v Dolenji Trebuši

23. junija bo literarni maraton, združen s kresovanjem, v Dolenji Trebuši. Tja sta nas povabila Dragica Gruden in njen mož Franc.

Novice in obvestila

Poletje in visoke temperature ne motijo naših članov. Ne, RIS-ovci, nabiti z novo energijo, ustvarjamo in se predstavljamo sto na uro.

 

 

28. maja sta se Zelenooblaškega piknika v Borovnici udeležila Ana Balantič in Vladimir Kržišnik. Razumljivo je, da so pikniki literarnih društev delovni. Na njih ustvarjalci predstavijo svoje novejše stvaritve. (Več na Anini spletni strani.)

 

Pesniški maraton v Železnikih je tradicionalen. Letos je bila najštevilčnejša predstavitev članov našega društva: Ana Balantič, Andrejka Jereb, Vladimir Kržišnik, Rafael Lapajne  in Marta Šavli. (Anina spletna stran)

 

Kal v poeziji ali umetnost brez meja. Prisrčna vsakoletna prireditev, obogatena s prispevki v narečjih, navezuje in poglablja stike med slovenskimi pesniki tostran in onstran meje. Letos sta bila tam Ana Balantič in Vladimir Kržišnik. (Pobrskajte po Anini spletni strani. Objavila je pesem Čar besed, ki jo je poslala na natečaj.)

 

Niti člani Literarnega društva RIS, ki se ne pojavljamo v javnosti, na literarnem področju ne počivamo. Matej Cigale in Irena Cigale mrzlično zbirava in urejava gradivo za naš drugi zbornik.

torek, 1. junij 2010

Predstavitev Daretovega knjižnega prvenca

V soboto, 19. junija ob 19. uri, bo Dare Likar v Spodnji Idriji, v gostilni pri Budancu, predstavil svoje »črkarije«.
»Sestavil sem jih v zgodbice in z njimi povedal stvari, ki so mi ležale na duši in v takšni obliki privrele na dan. Prigode delavca, kmeta, knapa. Zgodbe o navadnih ljudeh in tistih, ki bi bili radi več kot to. Zgodbe o preprostih in zelo posebnih ljudeh.«
Daretove zgodbe so humorne, ob njih se iz srca nasmeji največji resnobnež. Primerne so za razvedrilno branje in hkrati za poglobljeno. Polne iskrivih domislic, puščic in trpkih resnic vsakodnevnega življenja. Simpatično posegajo v globino človekove duše, v na prvi pogled skrito neiskrenost, sprenevedanje, napuh. Dare nas milostno opozori na temne strani naše notranjosti.
Nič ne dvomimo, da bo vesel vsakogar: blogerja, neblogerja, sodelavca, prijatelja, sokrajana, naključno mimoidočih, stalnih šankerjev … Vsem, ki ga poznamo, je jasno, da bo lepo.

Prireditev ob izidu 10. številke Književne revije Vpogled

Andra nam pošilja utrinke iz prireditve ob izidu jubilejne  10. številke Književne revije Vpogled, ki je bila v petek, 28. maja, v Žalcu. V njej so objavljene pesmi 14 pesnikov, nekaj proznih del, skupaj z dramskimi teksti, sledijo recenzije književnih novosti.

Dobra novica je, da so v reviji objavljene pesmi dveh pesnic našega društva. Pesmi Andrejke Jereb in pesmi Marte Šavli. Slavnostni govornik na prireditvi je bil pesnik in esejist Peter Kolšek. Med navzočimi je bilo kar nekaj prepoznavnih imen: Ljudmila Konradi, Dani Bedrač, Milojka Komprej, Jure Drljepan in drugi. Za glasbeno popestritev je poskrbel ansambel Kalinka, ki je zbrane popeljal v nostalgično, a strastno obdobje  prepevanja ruskih pesmi.