torek, 24. april 2012

Ob rob dogajanju v Mariboru - Evropski prestolnici kulture 2012


Vtisi s finala pesniškega turnirja Založbe Pivec , Maribor 21.4. 2012 in Festivala  ljubezni - grad Negova  20. - 22. april 2012


Bučnost sinočnjega večera je za mano. Tolikšna doza žarometov, toliko v srca in um prelitih besed , dihanja za eno samo reč- pesem - je malo preveč za mirno provincialno dušo kot je moja. Ampak, kaj naj rečem, zavestno sem se podala v to tekmo. Da se preizkusim, da se prepričam, kolikšna  je vrednost moje pesniške besede. Ni bilo lahko, niti enostavno. Bila pa je dobra izkušnja. Verjetno je enako izhodišče narekovalo tudi Tomažu Šalamunu, letošnjemu zmagovalcu pesniškega turnirja Založbe Pivec, da se je tako kot vseh 192 ostalih pesnikov anonimno prijavil na natečaj. Vedelo se je, kajpak, da razkrita imena 24  polfinalistov samo poudarjajo razpoko med eminentnim , čudaškim kandidatom  in ostalimi 'pretendenti'  za prestižni naslov 'Vitez poezije'. Ampak zdržali smo in nekateri smo se celo prebili  v finale in to brez mečev, le z nekaj ščiti. Kazinska dvorana SNG Maribor se je iskrila od dobrih misli in popotnic, ki so prihajale iz ust odličnih moderatorjev Zore A. Jurič in Nina Flisarja. Potem pa hajd pred mikrofon, da je še vokal Boštjana Narata utihnil.  Publika je na glasovalnih listih izdahnila največ občudovanja  pesmi Kamni niso nikoli sami Zdravka Kokanovića - Kokija . In prav je tako. Naj se sliši glas ljudstva. Šalamunova pesem Budistični piščanec  pa naj se še kakšno leto redi, da ga bomo lahko prebavili.

Od tu pa k Festivalu ljubezni, projektu Kulturno izobraževalnega društva Kibla iz Maribora.
Zasnovan kot potujoči dogodek je letos za en pomladni konec tedna pripotoval na grad Negova, potem ko se je že pomudil v Svečini in na Ptuju.  Kot se je rado dogajalo grajski gospodi in njenim gostom od 15. stoletja dalje , je ideja o potujočih bardih tudi dandanašnje živo prisotna na tem koncu Slovenije.  Grad, ki mu ob pomoči evropskih sredstev nadevajo novo podobo, nudi prostor številnim umetniškim dogodkom. Tu se odvijajo glasbeno literarni performansi, predstavitve literatov, koncerti in razstave ter seveda prej omenjeni Festival ljubezni . Slednji je tridnevni niz nastopov priznanih literatov in spremljajoči program za otroke, namenjen spodbujanju ljubezni do knjige.



Na nedeljskem recitalu sta se v pesniškem dvojcu predstavila Erika Vouk in Dragan Potočnik, ki sta ob spremljavi gongov Vesne Rečnik Šiško ustvarila enourni presežek literarnega besedja.  Erika Vouk , dobitnica Jenkove in Veronikine nagrade ter Vitezinja pesniškega turnirja 2002, je izvrstna pesnica, ki zna očarati z izbrano, prefinjeno poetiko najširših razponov, od ostrine britve do mehkobe svile, od prebujanja sebe do najdenja sebe v 'čaši plemstva', od tuzemske bivanjske ujetosti do odkritja lasne notranje biti. » Nič ne gre mimo, vse skozme…«so bili njeni zaključni verzi. 



Misli, ki se te morajo dotakniti. Škoda, da je Dragan Potočnik, pesnik, zgodovinar in popotnik, pesnici sledil preveč na daljavo in preskromno 'topil besedo v meso'. Pa vendar so še lestenci visoko pod grajskim stropom zvonko, včasih zamolklo  in pridušeno, skupaj z občinstvom in v sozvočju z zvenom gongov še dolgo mrmrali s pesniško govorico.

Andrejka Jereb

Finale pesniškega turnirja 2012



 

V soboto, 21. aprila, je bila zaključna prireditev pesniškega turnirja. Torej izbor najboljše še neobjavljene pesmi v slovenskem jeziku.
Na natečaju je sodelovalo okrog 200 pesnikov, v finale se jih je uvrstilo 12.

Sproščenemu pogovoru z voditeljema Zoro A. Jurič in Ninom Flisarjem so sledile doživete interpretacije finalistov. Razumljivo je, da sem najbolj prisluhnila naši Andrejki Jereb. Z že sicer prepričljivim nastopom je občuteno prebrala pesem Krhka si še. Napisala jo je svoji 10 letni vnukinji, ko je ta pokazala zanimanje za poezijo.

Krhka si še

v trenutnem zastoju časa sva
v milosti kratkozvočnih akordov
pod uklonom dobrohotnosti
je prostor nizek in malo ga je

prepletava misli in kodrava verze
vijugava skozi zanke pomenov
je lahko vsaka beseda pesem
me vprašaš
ti, ki si krhka
pod težo slovarjev

prisluhneva zvenu
temu daru besed
morda bo odmeval
v neizrečenih okruških
se spustil vse do dotikov srca
morda bo čopič čistih potez
kdo ve
se bo silen in razposajen
zarisal v podobe najinih del
se bo nakapal v neko dvojino
ali vtisnil v kamen



Viteza je izbrala žirija v sestavi Lidije Gačnik Gombač, Barbare Korun in Josipa Ostija.
VITEZ  letošnjega pesniškega turnirja je TOMAŽ ŠALAMUN s pesmijo Budistični piščanec, sicer že uveljavljeni pesnik.

Občinstvo je v največjem številu glasovalo za pesem Kamni niso nikoli sami pesnika Zdravka Kokonovića-Kokija.

Naj omenim še, da je kot posebno priznanje organizatorjev dobila  zlato vrtnico Manca Košir.
Literarna gosta sta bila pesnik Alojz Ihan in lanskoletni zmagovalec Rok Vahter.
Glasbeni gost je bil tudi tokrat Boštjan Narat.

Andrejki v svojem in v imenu vseh članov našega literarnega društva iskreno čestitam za izjemen dosežek.

Irena

nedelja, 22. april 2012

Literarni natečaj za srečanje seniorskih avtorjev in avtoric 2012

Razpis je namenjen starejšim avtorjem (leta niso »predpisana«), ki pišejo v slovenščini.

Avtorji lahko sodelujejo s svojimi še neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili.
Obseg poslanih prispevkov naj ne presega: 10 pesmi ali ene avtorske pole (to je 16 strani oz. 30.000 znakov) proze ali drame. Prispevki naj bodo natipkani (enostransko).
Vsak prispevek naj bo označen z avtorjevim imenom, priložiti pa je treba še kratko biografijo (ta naj se nanaša predvsem na ukvarjanje s pisanjem), točen domači naslov in e-naslov ter telefonsko številko.
Prispela besedila bodo prebrali strokovni ocenjevalci, ki bodo na regijskih srečanjih vodili pogovor o poslanih besedilih in literarnem ustvarjanju nasploh. Regijskih srečanj bo šest, pripravili jih bomo: 5. junija v Slovenskih Konjicah za Celjsko in Koroško, 12. junija na Jesenicah za Gorenjsko, 6. septembra v Piranu za Primorsko, 7. septembra v Mariboru za SV Slovenijo, 12. septembra v Brežicah za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje in 18. septembra na Vrhniki za osrednjo Slovenijo. Gostiteljice srečanj bodo območne izpostave JSKD v teh krajih.
Izbrani avtorji z regijskih srečanj bodo povabljeni na državno srečanje starejših avtorjev in avtoric, ki ga bo JSKD pripravil skupaj s svojo izpostavo novembra 2012 v Domžalah.
Izbor najboljših besedil bo objavljen v posebnem zborniku V zavetju besede 6. Objav ne honoriramo. Prispevkov ne vračamo, zato naj avtorji obdržijo zase kopije.
Organizatorji krijejo stroške strokovnega dela srečanja in prehrane, pri državnem srečanju tudi bivanja.
Prispevke zbiramo do 18. maja 2012 na naslovu: Revija Mentor, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, s pripisom »seniorji 2012«, ali na e-naslovu: dragica.breskvar@jskd.si.

Dragica Breskvar, urednica revije Mentor

četrtek, 19. april 2012

Finale pesniškega turnirja 2012

V soboto, 21. aprila 2012, ob. 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor.
Pesniški turnir je tekmovanje za prestižni naslov vitez/vitezinja poezije, Gre za izbor najboljše neobjavljene pesmi v slovenskem jeziku v tekočem letu. Literarna gosta bosta pesnik Alojz Ihan in lanskoletni vitez Rok Vahter.

torek, 17. april 2012

Andra s svojo pesmijo Krhka si še v Ljubljani

Naključje me je zapeljalo v Menzo pri Koritu v Metelkovo mesto v Ljubljani. Prav poseben kotiček je to, namenjen mladim umetnikom. Nenavadne hišice, kričeče poslikane stene. Le kaj lahko tam počnejo starejši, bi se morda kdo vprašal. Radovednost nas žene, želja po sproščenosti, obisku kulturne prireditve, ki ne zahteva kravat, nakita, utesnjenih oblačil
Mladi gostitelji so pripravili prireditev ob Slovenskih dnevih knjige v Ljubljani. Da bom povsem odkrita, tja sem prišla predvsem v podporo naši Andri.


 
Moderatorja sta bila gosta iz Maribora. Zora A. Jurič in Nino Flisar. Občasno je resnost avtorske poezije prekinil Dejan Koban s svojimi igralsko oblikovanimi šalami.

V prvem polčasu so nastopili vitezi preteklih 11 let: Cvetka Novak, Alenka Jovanovski, Zoran Pevec, Veronika Dintinjana, Lučka Zorko, Franci Novak in Rok Vahter.

Interpretacije avtorskih besedil je tu in tam obogatil z besedili, glasbo, kitaro in vokalom Boštjan Narat. Med prvim in drugim polčasom smo imeli priložnost poslušati zabavnega mladeniča Tadeja Vesenjaka.
 Razgibal nas je s svojimi pesmimi ob spremljavi kitare in z zanimivimi šalami v prleškem narečju.

V drugem polčasu so se predstavili pesniki, ki se letos potegujejo za viteški naziv. Njihova imena in priimki so navedeni na vabilu (glej prejšnjo objavo), zato jih ne bom naštevala. Menda ni nobenega dvoma, da me je prepričala Andra Jereb s pesmijo Krhka si še. Objavljena bo po finalu pesniškega turnirja.


 Le nestrokovnost komisije v Mariboru ji lahko vzame zmago. Zame in za naše literarno društvo je vitezinja že zdaj. Uradno bo postala v soboto, 21. aprila v Mariboru.
Naj omenim še, da je prireditev zaključil  pravi vitez (Dejan) v popolni viteški opremi z ostrim mečem v rokah. S težko opremo in obuvali nenavadnih dimenzij mu ni bilo lahko priti na oder. Vendar je ropot odtehtal trud. Z na žalost pozabljeno viteško gesto je poklonil dami Zori rdečo vrtnico.
Naj zaključim z naslovom prireditve. Poezija živi, če jo beremo.



Irena  

sobota, 14. april 2012

Trubarjev četrtek z Andrejko Jereb, Rašica - Trubarjeva domačija

V četrtek, 19. aprila ob 19.00 uri, vas vabimo na Trubarjevo domačijo na Rašico na 3. TRUBARJEV ČETRTEK.

Predstavila se nam bo Andrejka Jereb z novo pesniško zbirko »NA ŠAHOVNICI«.
Življenje je zanjo neprestano razvijajoča se in spreminjajoča se zgodba raznolikosti: od krutosti in nemoči, do lepote in občudovanja daru, ki se mu reče življenje. Vse to jo vznemirja in sili k pisanju. Pesmi v knjižici s pomenljivim naslovom Na šahovnici so poskus ubeseditve teh razpoloženj. So seme, ki ga je dolgo nosila, presajala iz srca v rebra in obratno in jo danes označujejo. Upa, da se boste v njih prepoznali. Večer bo povezovala Ana Porenta.

Predstavitev Pesniškega turnirja

Kdo je in kdo hoče biti vitez/vitezinja poezije – predstavitev Pesniškega turnirja

V ponedeljek, 16. aprila 2012, ob 20. uri v Menzi pri Koritu (Metelkova mesto) v Ljubljani. Predstavljajo se vitezi in vitezinje poezije in tisti, ki na ta naziv upajo letos.
Gre za gostovanje na Slovenskih dnevih knjige v Ljubljani, v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev
pod pokroviteljstvom Mladih rim (KUD Kentaver)
in Menze pri koritu.

Nastopili bodo finalisti PT 2012:
Lidija Brezavšček
Rok Horžen
Andrejka Jereb
Alenka Jovanovski
Zdravko Kokanović - Koki
Aleš Mustar
Breda Pugelj
Tomaž Šalamun
Glorjana Veber
Iztok Vrenčur

Nastopili bodo vitezi/vitezinje poezije:
Erika Vouk
Alenka Jovanovski
Tomislav Vrečar
Zoran Pevec
Veronika Dintinjana
Franci Novak

Glasbeni gost bo kantavtor Boštjan Narat, ki bo predstavljal pesmi iz prihajajočega albuma Konec sveta vedno pride prehitro.
Prireditev moderirata Zora A. Jurič in Nino Flisar.


Predstavitev knjige Uroša Lipuščka

V ponedeljek, 16. aprila 2012, ob 19. uri Vas Mestna knjižnica in čitalnica Idrija (skupaj s Cankarjevo založbo in Idrijskimi novicami) vabi na predstavitev knjige
        UROŠA LIPUŠČKA
Sacro egoismo (Slovenci v krempljih tajnega londonskega pakta 1915).
V prvi slovenski monografiji o tajnem londonskem paktu so podrobno predstavljena pogajanja med državami na strani antante in Italijo sredi prve svetovne vojne.
Vabljeni v galerijo nad Mestno knjižnico in čitalnico Idrija!

torek, 10. april 2012

ponedeljek, 9. april 2012

Objave v reviji društva Otočje

Kdor želi, lahko objavlja svojo prozo ali poezijo v reviji Literarnega društva Otočje.
Pogoj je, da delo še ni bilo nikjer objavljeno. Avtorsko delo mora biti povsem novo, torej ne sme biti objavljeno niti na internetu. Ne nakazujejo honorarja, zato pa je tudi takoj po izidu revije prispevek avtorju na voljo brez vsakršnih omejitev.
Prispevke pošljete na e-naslov mitjagodnjavec@gmail.com ali mare.cestnik@siol.net

sreda, 4. april 2012

Lepo pozdravljeni,

danes, 4. 4. 2012, ob 18.00 z Andrejo Gologranc vabiva v Kulturni dom v Slovenj Gradec na 4. Urškino sredo. Na programu bo:
ŽENSKI PESNIŠKI KONCERT: UBRANO-UBRISANI DUET
Avtorici in izvajalki: Vida Mokrin-Pauer in Barbara Korun
Gre za enourno predstavo – uprizarjanje poezije avtoric in izvajalk, ki ozvočita svojo poezijo tako, da oživita osebe, živali in like, ki v pesmih nastopajo, z besedami, zvoki, šumi, kriki, petjem, žlobudranjem in posnemanjem živalskih glasov. Nastane ubran in ubrisan dialog med ustvarjalkama, ki temelji na igri, humorju, erotiki, kvantnosti.
Vstop je prost.

Naslednji konec tedna pa z Marjanom Pungartnikom in ostalimi sodelavci OI JSKD MB vabimo v Maribor na državno srečanje Sosed tvojega brega. Na vabilu, ki vam ga prilagam, so našteti tudi vsi sodelujoči avtorji.

Pridite v SG in MB na prireditve literarne dejavnosti JSKD! Ne bo vam žal!

Dragica Breskvar
samostojna svetovalka JSKD za literarno dejavnost In odgovorna urednica revije Mentor

http://dl.dropbox.com/u/57719554/paralele_VABILO_2012.pdf