sobota, 19. april 2014

Dragica Čuk Novak



Ko sem nekega davnega pustnega torka opoldne prezgodaj privekala na svet, je bilo to čista radovednost. S Prvimi koraki, čitanko, ki so jo Tigrovci delili po hišah sem spoznala svet črk in pisane besede. Bila je to ljubezen za vse življenje. Zaradi knjig so bile noči prekratke in poti v neke druge čase in prostore nepozabne. Kot veter  tudi življenje nosi, prenaša in pušča stvari, katera izmed njih mi leže na dušo in se me dotakne. Kdaj mi tudi uspe kaj napisati o njih.


sobota, 12. april 2014

Kristina Pelletier

Kristina Pelletier je nova v društvu RIS. Piše pesmi že od svojega 10.leta starosti. Teme njenih pesmi so različne. za vzornika pa si je izbrala kar Franceta Prešerna.


Idrijsko Literarno društvo RIS predstavlja svoj Zaris v čas tudi izven Idrije



Na povabilo Knjižnice Logatec so v sredo 9.4.2014 idrijski literati predstavili svoj zbornik Zaris v čas tudi v Logatcu.

Nastopili so Slavica Uršič, Ksenija Zmagaj, Sabina Eržen, Ivana Gantar, Kristina Neli Lampe, Ana Balantič, Dare Likar, Vladimir Kržišnik in Radica Pahor.

Scenarij za predstavitev zbornika je delo člana Dareta Likarja, Sanja Rejc, ki je prireditev povezovala pa je na kratko opisala prav vse člane Ris-a, tudi tiste, ki se predstavitve zbornika v Logatcu niso mogli udeležiti.

Jernej, saksofonist, učenec Glasbene šole Logatec je z dvema skladbama navdušil tako poslušalce kot tudi nastopajoče in požel dolg aplavz.

Po končani prireditvi se je ob dobrotah, ki jih je prispevala knjižnica med prisotnimi razvil prijeten klepet, srečanje z znanci in prijatelji in nove vezi, kar je tudi cilj društva, ki se bo že v maju ponovil tudi v Žireh.

Tja so nas že povabile Žirovske cvetke.

Fotografije: Vladimir Kržišnik










četrtek, 10. april 2014

Kodeljice - nova pesniška zbirka

Izšla je knjiga – nova pesniška zbirka, Alenka Mihorič: Kodeljice.


Trde platnice povezujejo 76 pesmi na 104 straneh formata A5.

kodeljice


V spremni besedi Aleksandra Kocmut med drugim pravi:

»Pesniška zbirka Alenke Mihorič nosi kodeljice v naslovu – in tudi sama prehaja skozi različne stopnje od pritrjenosti k tlom, odpiranja, ujetosti do trenutka, ko se vse konča in na novo začne. Zbirko okvirjata uvodna in zaključna pesem, ki se na simbolni ravni smiselno dopolnjujeta in v ključnih motivih (prihodnost, sonce) ujemata. Znotraj tega okvira je zbirka razdeljena na tri sklope, ki smiselno prehajajo drug v drugega in se tudi sami v sebi razvijajo, naraščajo in pojemajo na vsebinski, metaforični in sporočilni ravni. Jezikovno dodelana ter metaforično sveža in bogata je zbirka kot »zemljevid« poti, ki jo v svojem življenju naredi kodeljica – ali posameznikova duša. Mestoma čutni in občasno profani verzi na široko odpirajo vrata bralčevemu sodoživetju, hkrati pa puščajo dovolj prostora za številne subjektivne interpretacije in omogočajo, da se ista pesem ob drugem ali tretjem branju odtisne na različne ravni bralčevega istovetenja, prepoznavanja ali zgolj sočutenja.«
Zapisala Alenka Mihorič

Za nakup kontaktirajte avtorico (aknela.saxatilis(at)gmail.com).


ponedeljek, 7. april 2014

Z ljubeznijo, literaturo in glasbo prekipevajoč večer v cerkljanski Bevkovi knjižnici

Je umetnost ljubezen, ali je ljubezen umetnost, sta dve vprašanji, na kateri sta sinoči v cerkljanski Bevkovi knjižnici ob poeziji in glasbi skušali najti odgovor glasbena umetnica na čembalu Benedicte Callebaut – Beni, po rodu iz Belgije, ki že vrsto let živi in dela v Cerknem, in risovka literarna, slikarska in risarska umetnica - Korošica, Ksenija Zmagaj.
Obe druži eno. V Cerkno ju je pripeljala ljubezen.
Takole je uvodoma Ksenija nagovorila poslušalstvo: "Življenje je čudežno in čarobno. Najsvetejše v njem pa ta reč, ki se imenuje ljubezen. Ljubezen, ki nas izpolnjuje, plemeniti, bogati ter določa kot ljudi. Ker: ljubim, torej sem. Govorimo o univerzalni ljubezni do vsega obstoječega. O tisti in taki, ki pomeni srčnost, dobroto, razumevanje, prijateljstvo, spoštovanje, strpnost in solidarnost. Tisti in takšen odnos do vsega in vseh, ki je univerzalen princip vesolja."
Nabito polno knjižnico poslušalcev sta umetnici pripravili do popolne ekstaze molka in na koncu, zdi se, težko zaključenega aplavza.
Zapisala: Ivana Gantar


Literarno popotovanje skozi opus Srečka Kosovela

Ni naključje, da je kobariški KUD PoBeRe letos počastil spomin na pesnika Srečka Kosovela. Prav od tod namreč izvirajo pesnikove korenine. Se pa literarne prireditve z branjem pesnikovega opusa ob 110 letnice njegovega rojstva letos odvijajo po različnih primorskih krajih.
Na nastop in sodelovanje smo bili tako v Kobarid povabljeni tudi Ris-ovci. Čas je sodelovati dopustil le Sabini Eržen, Ivani Gantar in Vinku Tavčar. Večer je povezoval Lan Stergar, ki si je med branjem rekviema življenja - Tragedije na oceanu "dovolil" toliko predaha, da so poslušalci lahko prisluhnili prebiranju Kosovelovih pesmi še številnim sodelujočim članom KUD PoBeRE, Ris Idrija in MKUD Kobarid.
Program so popestrili mladi glasbeniki GŠ Tolmin, letošnji nagrajenci na Tekmovanjiu mladih glasbenikov Slovenije, iz kobariške občine.
Zapisala: Ivana Gantar