torek, 31. januar 2017

petek, 20. januar 2017

Nova knjiga

Izšla je nadvse zanimiva potopisna knjiga, K TALIBANOM IN PIRATOM

Največ ljubezni sem srečal v krajih, ki nimajo ničesar, pravi komaj enaintridesetletni Boštjan Šifrar iz Sovodnja, ki je pred dvema letoma z motorjem potoval po osrednji Aziji dobrih šest mesecev.
Sedaj je za njim že nekaj predstavitev knjige K talibanom in piratom, knjige, za katero komaj verjame, da jo res lahko ponudi bralcu.

Adijo pamet in dobrodošla knjiga, temu pravi Boštjan, ki je tudi član Literarnega društva RIS Idrija. 

Kako je bilo spati v jurtah in hlevčkih skupaj s kozami, kako je moral zaužiti kos loja, ki je bil pečen na ognju, na katerem je gorela plastika, kako so ga zajeli Talibani, ker so mislili, da gre za ameriškega tajnega agent in še nešteto zgodbam lahko prisluhnemo na njegovih predstavitvah, ki se te dni že vrstijo, najprej v bližnji okolici in potem …

Boštjanova potopisna knjiga je decembra izšla pri Literarnem društvu Ris Idrija, naročite pa jo lahko tudi na številki: 031 206 164 in stane 25,00 evrov.



Zapisala: Ivana Gantar

četrtek, 19. januar 2017

MUZE, PRI MUZAH, Z MUZAMI

Na literarnem natečaju Založbe MAUS so se z erotično poezijo preizkusili tudi trije člani Literarnega društva RIS, in sicer: Ana Balantič, Jože Brenčič in Milena Miklavčič ter bili povabljeni k sodelovanju v osrednjem programu Festivala v Mariboru.
Žirijo, ki jo je sestavljala šestčlanska komisija: Ana Porenta, Marjan Pungartnik, Borče Panov, Miodrag Jakšić, Aleksandra Jelušič Pika in David Bedrač, je z erotično poezijo najbolj prepričal in tudi odletel med Apolone, Kristian Koželj, družino Muz pa je dopolnila Petra Bauman.
Torej, 13. in 14. januarja se je na Festivalu erotične poezije, » Muze, pri muzah, z muzami« v Mariboru predstavilo več kot 50 slovenskih in tujih pesnikov. Prvi večer vsi izbrani pesniki za nastop, naslednji večer pa se je v polfinalu pomerilo 12 izbranih pesnic in pesnikov, ki so se potegovali za naziv Apolona oziroma Muze V. erotičnega festivala 2016. Priložnostno bo izšel 1. mednarodni zbornik erotične poezije, v katerem bodo objavljene pesmi tudi dveh risovih Muz in Apolona.
In kako daleč nazaj segajo zapisi erotičnih pesmi na Slovenskem? V antologiji slovenske erotične poezije je bilo le malo takšnih zapisov, ugotavlja dr. Alojzija Zupan Sosič. Prvi znani zapis tovrstne vesele pesmi je zagrešil, leta 1774 rojen prleški duhovnik Štefan Modrinjak.

Zapisala: Ivana Gantar


sreda, 18. januar 2017

petek, 13. januar 2017

VABILO - LITERARNI NATEČAJ 2017



Literarno društvo Ris Lapajnetova 7, 5280 Idrija

Razpisuje literarni natečaj

za izvirno še neobjavljeno kratko zgodbo 3500 znakov s presledki ali pesniško stvaritev
z naslovom:

»Kam izginja moj jezik«

Na natečaju lahko sodelujejo učenci osmih in devetih razredov osnovnih šol na Idrijskem in Cerkljanskem.

Kako sodelovati?
Literarna dela morajo biti napisana v slovenskem jeziku.
Avtor naj svoje delo označi s šifro in ga priloži v email sporočilu, označenem z zadevo:
Za literarni natečaj. 

Avtor naj navede tudi svoje kontaktne podatke (ime in priimek, letnico rojstva, naslov bivališča, telefonsko številko in šolo, ki jo obiskuje). 
Za anonimnost natečaja jamči predsednica društva RIS
Ivana Gantar.
Avtor s poslanim delom dovoljuje objavo svojega dela v tiskanih in elektronskih medijih.
Literarno društvo Ris zagotavlja popolno anonimnost natečaja.
Poslana dela bo pregledala in razvrstila 5 članska strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali slavisti iz vsake osnovne šole po en član ter ena zunanja sodelavka.

Posamezni avtor lahko sodeluje s proznim in poetičnim delom, ki ju pošlje 

do vključno 30. aprila 2016 na elektronski naslov:
ivanka.gantar @)gmail.com

Natečaj se bo zaključil na prireditvi Literarnega društva Ris s slovesno razglasitvijo rezultatov komisije in podelitvijo knjižnih nagrad avtorjem najboljšim treh proznih in poetičnih del.


Datum prireditve bo objavljen po končanem zbiranju
na natečaj prispelih del.

Nagrajena dela bodo objavljena v zborniku Zaris v čas 2017

VABLJENI K SODELOVANJU!