petek, 19. november 2010

Novembrske prireditve

V nizu novembrskih aktivnosti našega Literarnega društva se prvič v širšem smislu pojavlja
sodelovanje z zamejskimi Slovenci. Do njega je prišlo na osnovi dosedanjih osebnih stikov z nekaterimi njihovimi člani, ki so se udeležili katerega izmed literarnih usposabljanj. Od pomladi letos pa so ti stiki postali stalnica v našem sodelovanju. V Posočju so namreč ustanovili Kulturno društvo PoBeRe-Posočje, Benečija, Rezija. Njihov namen je pospešiti in utrditi čezmejno sodelovanje s Slovenci na drugi strani nekdanjih meddržavnih meja.
Dne 12. novembra 2010 so nas obiskali pesniki Marjeta Manfreda Vakar, ki je tudi ena od ustanoviteljic tega društva, ter Vojko Rutar, oba iz Posočja, z njimi so gostovali še pesniki iz Benečije Aldo Klodič, Riccardo Rutar in Andreina Trusnagh. Na harmoniki sta jih spremljala Franco in Christopher. V nabito polni idrijski Kavarni , smo lahko prisluhnili pristni beneški govorici izvrstnih pesnikov, ki so s svojo poetiko dodobra zavibrirali atmosfero med poslušalci. Poseben ton sta s svojo čvrsto neposredno govorico harmonik dodala oba glasbenika. Večera se je udeležil tudi dolgoletni častni konzul Republike Slovenije v Trstu profesor Tomaž Pavšič, ki je ob tej priložnosti prebral eno od davno objavljenih pesmi Alda Klodiča v reviji Kaplje.
Večer je povezovala predsednica Literarnega društva Ris Andrejka Jereb, ki se je tudi zahvalila soorganizatorju večera Kulturno umetniškemu društvu Avgust.

Naslednji teden 18. tega meseca je sledil literarno glasbeni happening pod umetniško besedno taktirko pesnika Zlatka Smrekarja iz Društva PoBeRe ob spremljavi odličnih glasbenikov trobentača Sandra Carte , harfistke Marte Hari in kontrabasista Micheleja Spangera. Gostje so maloštevilnemu občinstvu pričarali eno uro in pol nenavadne harmonije besed in glasbene improvizacije. Zlatko pa ima v žepu še polno fiksirja, kot se je sam izrazil. Še dolgo se bo igral z besedami, občudoval neukročene konje in lovil zmaje, kajti zna 'zabiti klin' in je, kakršen je.
Tudi tokrat se je večer razvil ob sodelovanju s KUD Avgust.

Andrejka Jereb



Ni komentarjev:

Objavite komentar