petek, 20. januar 2012

Moč interpretacije

V Mestni knjižnici in čitalnici Idrija smo v četrtek, 19. januarja, spremljali umetniški večer, ki gotovo spada med lepše kulturne prireditve v našem jezikovnem prostoru. Predstavljena je bila druga pesniška zbirka pesnice Andrejke Jereb Na šahovnici.
Vsi vemo, da je treba pesmi, za Andrejkine to brez dvoma velja, prebrati večkrat preden dojamemo bistvo, del avtorja in sebe v njih.
Interpreti: avtorica Andrejka Jereb, urednica zbirke Ana Porenta in dramski igralec Silvo Božič so nam znali približati moč besede na čarni način. Iz vseh je izžarevala prepričljivost. Verjetno je naš krajan Silvo s svojim umetniškim pristopom dodal energijo izvajalcem.
Tudi glasbeni umetnici Maji Tajnšek, ki je tokrat še posebej čutno spremljala bralce s klavirjem. Zdelo se je, da je prišlo njeno izvajanje, že običajno odlično, tokrat še bolj do izraza.
V poslušalce se je naselilo bogastvo. Zastal je dih, takoj po zaključku prireditve nismo premogli besed. Obsedeli smo, ni nas mikalo zapustiti prostora. No, jeziki so se pozneje odvezali in bili smo si enotni. Šlo je za umetniški presežek.

Irena Cigale 



Ni komentarjev:

Objavite komentar