LITERARNI
NATEČAJ
za otroke in
mladino
na temo
˝Žlikrofi
pri nas
doma˝
Prihaja
poletje in čas počitnic!
Vabimo vas, da se
opogumite, si postavite
kulinarično-lirerarni izziv, vzamete
v roko kuhalnico, previdno
zmešate nadev, dodate
ščepec svoje ustvarjalnost
in začimb, nadev spretno
zavijete v testo in
nas razveselite z odlično
porcijo črk, vejic in
pik. Pošljite svoj izdelek
na pokušino in se
potegujte za nagrade!
Društvo za
promocijo in zaščito
idrijskih jedi v sodelovanju z
Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo
v letošnjem letu razpisuje literarni natečaj v okviru projekta
PODPRI (Podpora prireditvam NVO na območju LAS, NIP
2011).
Natečaj je namenjen
učencem osnovnih (7.- 9.
razred; tisti, ki ste
zaključili in ki boste
vstopili v 7. razred)
in srednjih šol.
Razpisujemo štiri
kategorije:
-osnovnošolci (tretja
triada) proza,
-osnovnošolci (tretja
triada) poezija,
-srednješolci proza,
-srednješolci poezija.
Tema natečaja je
˝Žlikrofi pri nas doma˝.
Pišite nam, kako so vam
všeč žlikrofi in kako jih najraje pripravite pri vas doma.
Žlikrofi kot priloga ali glavna jed? Povprašajte po skrivnostih, ki
veljajo za pripravo odličnih žlikrofov. Koliko jih gre na vaš
krožnik? Ali tudi pri vas ne smejo manjkati pri nedeljskem kosilu?
Kaj pa, ko na obisk pridejo sorodniki? Povprašajte po zgodbah vaše
stare mame, idrijske gospodinje, ki veljajo za prave mojstrice
izdelovanja žlikrofov. Vaše besede bodo za nas, velike ljubitelje
žlikrofov, pravi posladek!
Pri
pripravi nadeva in testa
in serviranju obvezno
upoštevajte naslednje:
- Vaše literarne kulinarične mojstrovine so lahko prozne ali poetične vsebine. Kot kuharji ali jedci ste lahko osnovnošolci (tretja triada) in srednješolci.
- Pri pripravi pustite domišljiji prosto pot in nikar ne ˝šparajte˝ pri začimbah in kombinacijah.
- Literarni prispevki naj ne presegajo dolžine 1000 besed.
- Prispevke sprejemamo po elektronski pošti do 15. avgusta 2012 na naslov info@icra.si ali pa jih pošljite na naslov:
Društvo za promocijo in
zaščito idrijskih jedi,
Mestni trg 1, 5280
Idrija, s pripisom: za
literarni natečaj.
- Prispevke, ki jih boste poslali po pošti, pošljite v večji zaprti ovojnici, označeni s šifro (ki si jo določite sami), vanjo vstavite navadno ovojnico (označeno z enako šifro), v njej naj bodo na listu izpisani vaši podatki: ime in priimek, naslov, telefon, e-mail naslov, starost, razred, ime šole, ki jo obiskujete, in šifro prispevka. Navedene podatke posredujte tudi poleg prispevkov, ki jih boste pošiljali po elektronski pošti.
Vsi
poslani izdelki na natečaj »Žlikrofi pri
nas doma« postanejo last
razpisovalca in se lahko javno objavljajo in uporabljajo z navedbo
avtorjev. Vsa prispela dela bo pregledala in ocenila tričlanska
strokovna komisija, ki bo upoštevala
ustvarjalnost prispelih del, njihovo atraktivnost ter skladnost z
napotki.
Prvi trije
najboljši prispevki iz
vsake kategorije bodo nagrajeni s
praktičnimi nagradami. O izboru prejetih del bo komisija nagrajence
obvestila najkasneje do 27. avgusta
2012.
Literarni
natečaj se bo z javno razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad
sklenil na Prazniku idrijskih žlikrofov,
ki se bo zgodil na prvo septembrsko soboto, 1. 9. 2012. Vsi
sodelujoči boste o terminu podelitve nagrad pravočasno obveščeni.
Rezultati natečaja bodo objavljeni na spletni strani
Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije. Vsa nagrajena dela
bodo objavljena v lokalnem časopisu Idrijske novice, v številkah
izdanih po Prazniku idrijskih žlikrofov. Za dodatne informacije nas
pokličite na tel.: 05 37 43 912
ali pišite na info@icra.si.
Pripravite kuharski in
jedilni pribor ter spretno pripravite mešanico črk, vejic in pik.
Ne pozabite na začimbe, ki so pomembna sestavina žlikrofov!
Za zanimivost naj
navedemo, kako je leta 1954 zapisal Karel Bezek o skrivnosti, kako se
mora žlikrofe po predpisih tudi jesti: enega se ima v ustih, drugega
se drži pred nosom na vilicah in tretjega se gleda še v skledi kot
prihodnjega zbranega (zapiske hranijo v Mestnem muzeju Idrija).
Mi smo že lačni! ;)
Vabljeni k ustvarjanju z željo, da skupaj z nami sooblikujete
Praznik idrijskih žlikrofov! Uspešno kuho in dober tek vam želimo!
Slovenija je
razdeljena na 24 gastronomskih regij, ki jih predstavlja 176
temeljnih razpoznavnih jedi in izvirne pijače pod razpoznavnim
sloganom Okusiti Slovenijo.
Vsaka od
regij je
enovita, svojstvena
in zato
prepoznavna. Za
Idrijsko in
Cerkljansko so
med prvimi
v izboru
jedi, ki
so prepoznavne
za našo
regijo in
sestavljajo del
piramide slovenske
gastronomije, prav
idrijski žlikrofi
z bakalco,
pa tudi
šebreljski
želodec,
smukávc,
karáževc,
lúštrkajca,
zelševka in
pajtìčke.
Idrijski
žlikrofi so
slovenska in
evropsko zaščitena
jed z
znakom zajamčena
tradicionalna
posebnost zato
je prav,
da ji
namenimo posebno
pozornost, skrbimo
za razpoznavnost
in ohranjanje
naše kulinarične
dediščine.
Projekt
Podpora prireditvam
nevladnih organizacij
(NVO) na
območju LAS
želi usposobiti
društva in
druge NVO
za pripravo
in organizacijo
prireditev, ki
bodo vključevale
nove pristope
za krepitev
lokalne identitete
in dediščine
ter s
tem prispevale
k bogatitvi
turistične ponudbe.
Projekt
»Podpora prireditvam
NVO na
območju LAS«
je sofinanciran
s pomočjo
Evropskega
kmetijskega
sklada
za
razvoj
podeželja.
Za vsebino
informacij je
odgovoren LAS
za razvoj.
Organ upravljanja
za Program
razvoja podeželja
RS za
obdobje 2007–2013
je Ministrstvo
za kmetijstvo
in okolje.
Ni komentarjev:
Objavite komentar