petek, 7. februar 2014

Spet se literati združeni v Ris-u veselimo uspeha naše članice Ane Balantič. S ciklom 10 pesmi brez naslova je postala zmagovalka 42. natečaja tržaške Mladike.
Očarljiva izpoved, v kateri lirski subjekt vzporeja dogajanje v naravi z vzgibi lastne notranjosti in vzpostavlja neko ravnovesje med obema svetovoma. Ritem je harmonično uravnovešen in metaforika zelo izvirna, tako so zapisali člani komisije že omenjenega natečaja. Ana je torej prejemnica prve nagrade v poeziji.
Prejemnica tretje nagrade v poeziji pa je naša bivša članica, idrijčkanka Andrejka Jereb. Andrejka je na  natečaj poslala cikel pesmi z naslovom Svetloba letnih časov.
Opisi narave se spajajo z notranjim razpoloženjem, pesnica pa preseneča s posebno metaforiko je zapisla že omenjena komisija.
Novelo Korak predaleč, katere avtorica je prav tako Andrejka Jereb, pa komisija priporoča v objavo.
Čestitke torej Ani Balantič za doseženo prvo mesto in Andrejki Jereb za osvojeno tretje mesto v poeziji.
Zapisala Ivana Gantar

11 komentarjev:

  1. Izjemni dosežki si zaslužijo čestitke. Bilo bi lepo prispevke objaviti. Ris-ovi literati so očitno dejavni. Matej Cigale je sodeloval na Izrekanjih in dobil priznanje. Prav gotovo ni primerljivo z dosežki na Mladiki, dokaz dejavnosti pa le.

    Irena

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitke Ani, Mateju in Andrejki.

    OdgovoriIzbriši
  3. Matej čestittke tudi z moje strani. Pa objavi kaj tudi o sebi.

    OdgovoriIzbriši
  4. Čestitam Mateju in prosim za malo daljši opis, kakšna nagrada je to. Ana

    OdgovoriIzbriši
  5. Tako visoko ni. Kje pa. Gre le za priznanje in nastop na vsakoletni prireditvi ob kulturnem prazniku. Prvi del so delavnice, drugi analiza prispevkov in dogovor, kaj bo kdo na prireditvi prebral. Po navadi je bilo dogajanje na Trubarjevi domačiji, letos v Aljaževi hiši pri Medvodah. Ne gre za nagrado, zato mislim, da ne sodi med prispevke na levi strani. Bolj bi sodilo v okvir branj. Prijeten, ne, nepozaben večer ti želim v Trstu. Še enkrat čestitam. Prav imaš. Dobro blago se samo hvali. je pa le prav, da ga opazijo tudi drugi.

    Irena

    OdgovoriIzbriši
  6. Vsem skupam in vsakemu posebeje iskreno - res iz srca čestitam!
    Slavica Uršič

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja, Irena to pa tudi ni tako malo. Vsak, ki se ukvarja s kulturo je deležen pohvale. Ana

    OdgovoriIzbriši
  8. Res je. Vsak. Delamo prostovoljno, brez plačila in s srcem. Vsak po svojih zmogljivostih in sposobnostih. Zato sem si drznila celo jaz malo praznovati kulturni dan.
    Seveda ni malo. Jaz sem bila za Mateja vesela. Dobila sem vabilo za sodelovanje, hiša mi je nedostopna. Prebrala bi delček iz nastajajoče knjige JAZ, ALJAŽ, in moj bratranec dinozaver. Pač primerno za Aljaževo hiš in za glavnega junaka Medvodčana.
    Kako lep večer vaju čaka z Andro! Težko verjetno, da je podelitev nagrad kje lepša kot pri Mladiki. Uživajta ponovno, kot sta že. Taki dogodki so neponovljivi, vsakokrat novi, pa če bi jih bilo sto. Objava je v časopisu Delo. Dragica jo je zasledila. Statistično gledano nemogoče. Dve nagrajenki Idrijčanki. Bogata zgodovina idrijske kulture se prenaša iz roda v rod.

    Irena


    OdgovoriIzbriši
  9. Bolj v vednost kot karkoli drugega. Jaz sem vest v Delu prebrala že 6.2. in jo takoj objavila na PW. Za objavo na spletni strani RIS, pa sem poslala 7..2. in ta krat je bila tudi objava tudi hitro realizirana.
    Hvala za ekspeditivnost.
    ,

    OdgovoriIzbriši
  10. Iza vsakega uspeha je veliko učenja in tredega dela, tudi navdiha, kot nas je učil profesor Pirnik, zato moje čestitke Ani, Mateju in Andrejki.

    OdgovoriIzbriši