sreda, 9. december 2015

Literarna delavnica

V soboto, 5. 12. 2015, se je osem članov RIS-a zbralo na literarni delavnici, ki jo je vodila priznana mentorica in promotorka ljubiteljske kulture Dragica Vesković, in sicer v zgornjih prostorih gostilne Kos.
Najprej smo se pogovarjali o pomembnosti naslova pri literarnem delu. Nato smo udeleženci Dragica Čuk Novak, Jože Brenčič, Ivana Gantar, Alenka Mihorič, Ana Balantič, Ana Manfreda in Milan Jež  prebrali svoja besedila oz. pesmi. Ob tem smo skupaj z mentorico komentirali in ugotavljali, kaj so prednosti in kaj slabosti posameznega besedila. Spoznali smo nekaj pesniških sredstev, n. pr. notranji ritem, premišljeno ponavljanje, stopnjevanje, rime … Odgovorili smo na nekaj zastavljenih vprašanj o svojem ustvarjanju. Mentorica nam je priporočila nekaj knjig, ki avtorjem približajo literarno ustvarjanje.
Pri obravnavi kratkih zgodb smo se s pomočjo primerov naučili, da mora avtor posvetiti veliko pozornosti karakterizaciji likov (oseb) in da to lahko stori na različne načine: z opisovanjem, z dejanji in govorom ali notranjim monologom teh oseb.
Po odmoru za kosilo smo člani zopet prebrali nekaj svojih besedil, pridružili sta se nam še Milena Miklavčič in Ivica Pirih. Mentorica nam je glede na predhodno poslana besedila, ki jih je skrbno preučila, svetovala, kako pisanje izboljšati in odpraviti nekatere pomanjkljivosti. Žal je zmanjkalo časa za vaje iz pisanja.
Na delavnici se je vsak od avtorjev nekaj novega naučil, zato se gospe Dragici zahvaljujemo za njen trud.
Po delavnici smo člani imeli še sestanek v zvezi z izdajo letošnjega zbornika Zaris v čas.


Zapisala Alenka Mihorič

2 komentarja:

  1. Dragica Čuk Novak14. december 2015 ob 17:29

    Alenka!
    Zadela si žebljico na glavico, delavnica je bila zame, upam, da tudi za vse udelećence, korak k boljšemu in kvalitetnejšemu pisanju. Pomoč mentorja pri pisanju je vedno dobrodošla, posebno pa od takega, ki ima toliko kilometrine.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, Dragica, a za moj 'okus' je bilo preveč proze in premalo poezije. Vendar časovno ni mogoče spraviti v delavnico več kot smo.

      Alenka

      Izbriši