petek, 29. april 2016

Ti si moj idol, pridi na klepet

   Ne samo, da člani društva RIS pišemo, nastopamo s svojimi deli, naš namen je, da medse povabimo tudi ustvarjalce, ki še drugače zapolnjujejo naš kulturni prostor.
   Ti si moj idol, pridi na klepet je bil naslov večera, ki ga je tokrat oblikovala naša članica pesnica Ivica Pirih iz Kanomlje. Povabila je v goste gospo Stanko Golob pesnico in diplomirano slikarko z nenavadno tehniko slikanja s peski, ki sama pravi, da še ni zasledila, da se s to umetnostjo ukvarja še kdo v širšem prostoru. Več kot dvajset let je, ko se je odločila za to tehniko, ker so jo privlačili raznobarvni peski, ki jih je začela nabirati in presejati v različne debeline po vodotokih in kamnolomih, ki že itak vsebujejo raznolikost barv. Tako je prepotovala dobršen del Slovenije v lovu za tem materialom.
   Nešteto ur je potrebnih za spiranje, sejanje, sušenje, da na koncu na skici premazani z lepilom nastanejo slike. S tehniko različnih debelin peskov, ki od najdebelejšega do komaj vidnega dosega perspektivo v krajinskih, včasih tridimenzionalnih in geometrijsko optično prenesenih motivih. Za podlaga uporablja les, steklo, kovino in platno. Ker je bila sprva le pesnica, je pesmim hotela dodati še nekaj in to je našla v slikanju s peski. V teh slikah so na svojstven način napisane njene pesmi. Pesnik jih bo znal prebrati, ljubitelj slikarstva pa razbrati.
   Dvorana v nekdanji osnovni šoli v Srednji Kanomlji je bila napolnjena do zadnjega kotička. Vabila je slikarka s svojo gostobesednostjo, vabile so pevke  Ženskega pevskega zbora Srednja Kanomlja s svojim čudovitim izborom pesmi in nenazadnje so vabile obložene mize.  Dve uri sta minili kot bi mignil.
   V imenu društva RIS hvala gospe Stanki Golob za njen dobrodelni večer, Ivici Pirih za organizacijo in postrežbo in pevkam za glasbene biserčke, obiskovalcem pa še kdaj nasvidenje.

Ana Balantič

Fotografiji:


Ni komentarjev:

Objavite komentar