ponedeljek, 13. februar 2017

Literarna delavnica RIS

11. februarja 2017 smo se v prostorih Doma upokojencev v Idriji srečali člani RIS-a Jože Brenčič, Ana Balantič, Vladimir Kržišnik, Ana Manfreda, Anka Vončina, Alenka Mihorič, Milan Jež in predsednica Ivana Gantar. Delavnici, ki ga je organiziralo literarno društvo RIS, sta se pridružili še kandidatki za članstvo Tanja Ocelić in Dragana Marošević .

Voditeljica literarne delavnice gospa Dragica Vesković je vodila srečanje na inovativen in zanimiv način. Ure srečanja (od 9.00 do 17.00) so minile hitro, kot bi mignil. Še takrat, ko je gospa Vesković skupini želela dovoliti odmor, se nobeden ni dvignil od mize in pogovor se je nadaljeval. Beseda je tekla o rezultatih ustvarjanja sodelujočih v zadnjem letu, o bojaznih, skrbeh in težavah piscev, skupaj smo analizirali pesmi in prozo, ki so jo za potrebe delavnice gospe Dragici Vesković poslali sodelujoči literati. Postavljali smo si vprašanja o izviru ideje posamezne stvaritve, o dosežku določenega dela, kakor tudi o najslabšem členu v njem.

Ocene sodelujočih in voditeljice delavnice so bile zelo stroge in neprizanesljive, čeprav je bil vsak avtor tudi pohvaljen vsaj za eno dobro pesem ali delček proznega prispevka in s tem dobil vsaj nekaj vetra v svoja jadra.

Čeprav smo slabe kritike nekateri sprejemali bolj kislih obrazov, smo bili po premisleku zadovoljni, saj smo se zavedli svojih napak in prejeli za delo v prihodnje kup koristnih nasvetov.

Z besedami smo se dotaknili tudi trenutnega stanja kulture v naši družbi, izrazili smo zadovoljstvo z izborom letošnjih Prešernovih nagrajencev, prebirali smo literaturo slovenskih in slovaških priznanih piscev, posebne pozornosti pa je bil deležen lanski Nobelov nagrajenec za literaturo, ameriški pop pevec Bob Dylan. Brali smo njegove pesmi v prevodu Mateja Krajnca in bili navdušeni.

Na našem srečanju je bilo tako dobro poskrbljeno za začimbe duševni hrani, za telesno pa je z dobro joto, ocvirkovka in kompotom poskrbela restavracija Doma upokojencev Idrija.

Veselimo se že naslednjega srečanja z gospo Vesković naslednje leto.

Milan Jež

Ni komentarjev:

Objavite komentar