nedelja, 19. december 2010

Zaris v čas 2010 literarnega društva RisPosvečamo ga vsem nam zelo dobro poznanemu prim. dr. Jožetu Felcu, dobremu prijatelju in človeku, ki je marsikomu s svojo močno voljo in predanostjo predstavljal zgled in navdih.
Poizkušali smo se izogniti uspehom, ki so jih naši člani doživljali izven našega literarnega društva. Naj raje spregovori njihova osebnost.
Vendarle bomo omenili, da so v obdobju, ki ga zavzema zbornik, izšle kar tri knjige treh avtorjev; da smo se udeleževali številnih natečajev in dosegli vidne uspehe; da so bila naša dela objavljena v mnogih revijah in časopisih ter nenazadnje, da smo pridno obiskovali tečaje, seminarje in srečanja, kjer smo nadgrajevali svoje znanje.
Pri vsakem avtorju boste videli medalje, ki ponazarjajo udeležbo posameznikov na javnih predstavitvah našega literarnega društva.
Ilustracije Gregorja Koželja v zborniku so zbirka „antičnih” novcev; vsak od njih pa izpričuje svojo zgodbo. Avtor na upodobitvah povezuje elemente starih mitologij s sodobnimi obredi in tako slika „zgodovino” literarnega društva.
Zbornik smo predstavili v četrtek, 9. decembra 2010, v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija. Naša branja je obogatila glasba citrark Sare Bašelj, Kaje Carli in Suzane Poljanec. Kot voditeljica nam je že tretjič priskočila na pomoč Sanja Rejc.
Ob „številnem” občinstvu smo se predstavili že vsem dobro znani avtorji: Ana Balantič, Ana Podgornik, Andrejka Jereb, Dare Likar, Dragica Gruden, Irena Cigale, Jelka Trček, Manja Plešnar, Matej Cigale, Radica Pahor, Rafael Lapajne, Rafael Terpin, Sabina Eržen, Slavica Uršič, Tomaž Pavšič in Vladimir Kržišnik. Žal sta manjkali Stanka Žitnik in Marta Šavli.
Zahvaljujemo se tudi medijema Primorski val in Primorske novice, ki sta sporočala o naši dejavnosti. In kot je imenitno napisala novinarka Primorskih novic Saša Dragoš: „Zaris v čas je branje, ki ga je vredno vzeti v roke.”

Ni komentarjev:

Objavite komentar