sreda, 11. maj 2011

Kadar začutiš iskrenost

Bevkova knjižnica v Cerknem je bila v torek, 10.5.2011, napolnjena s poslušalci, ki so hoteli prisluhniti pesnici Sabini Eržen. Izdala je drugo pesniško zbirko in ji dala naslov SAMO LIST SEM. Zdelo se je, da dihamo usklajeno, kot en sam Človek. Pozitivna energija Sabininih pesmi, ki prihajajo iz dna srca, se nas je dotaknila. Skromna ustvarjalka je. V pesmih razkriva svojo navezanost na rojstni kraj Most na Soči, kjer se je že v otroštvu povezala z lepoto narave, s smaragdno reko, jezerom in z okoliškimi hribi. Ni čudno, da je zato ujela čar Cerkljanske, ki je postala njen nova domača pokrajina.
Sabinine pesmi so lahko razumljive, zato bralca pritegnejo in jih mora sprva predihati. Poglobljeno ponovno branje, da jih bo znova prebral se zaveda, mu odkrije globlji pomen. Koliko človeške topline, želja, da bi bilo vsem na svetu lepo!
Pogovor je vodila priznana pesnica in pisateljica Ana Balantič. Njene besede so izražale občudovanje in priznavanje Sabinine ustvarjalnosti ter toplo prijateljstvo med njima.
Ploskati nam je pesnica odsvetovala. Da se ne bi preveč zavleklo, je utemeljila. V resnici je dosegla s tem več. Energija se ni porazgubila. Med posameznimi pesniškimi sklopi smo poslušali Mešani pevski zbor društva upokojencev Cerkno, ki ga vodi Vojka Svetičič. Besedilo se je odlično ujemalo s Sabinino poezijo. Lepo je bilo spet slišati starejše ljudske pesmi, ki so po krivici, v današnjem času hitenja in iskanja novega, potisnjene v ozadje. Naj omenim, da je Vojka pred leti uglasbila in priredila dve Sabinini pesmi za otroški pevski zbor.
Pesniško zbirko Samo list sem je pesnica podarila svojim sorodnikom in prijateljem. Denar, ki ga bo zbrala s prodajo ostalih, bo dala v dobrodelne namene. Otrokom seveda, komu drugemu. Njim je vedno razdajala svojo ljubezen.
Ob izidu Sabinine pesniške zbirke ji člani literarnega društva RIS iskreno čestitamo. S tem delom ni zrasel le naš ponos, pesmi grejejo naša srca.

Ni komentarjev:

Objavite komentar