nedelja, 4. december 2011

Andrejka Jereb je izdala svojo drugo pesniško zbirko

V Trubarjevi hiši literature v Ljubljani je bil 28. novembra 2011 lep literarni dogodek. Ana Porenta je predstavila Andrejkino pesniško zbirko z naslovom Na šahovnici.

Med drugim je urednica Ana Porenta o Andrini zbirki v spremni besedi napisala:

»Pesnica je s simboliko šahovnice prepredla celotno zbirko, saj se pesmi pojavljajo v osmih poglavjih, v vsakem sledimo osmim pesmim, kar deluje obredno, čvrsto in simbolično. Celo naslovi so trdno povezani s šahovsko igro, hkrati pa dovolj oddaljeni in asociativno bogati, da se te igre otresejo (Na okopih, Odpiranje, Premiki, Odmiki, Poteze samote, Bližina, Sinkopa dvojine, Zrelost).

Na vprašanje, od kod zamisel za šahovnico, Andrejka pojasnjuje:

»Med procesom oblikovanja vsebine in prepletanja različnih motivov se mi je porajala misel, da ves material v bistvu odraža neko premikanje po prostoru, predvsem v smislu, da literarni osebi v knjigi živita samo v trenutnem presledku časa in ga kot takšnega doživljata in zaznamujeta. Njuno bivanje je prežeto z mnogimi zunanjimi in notranjimi silnicami. Ali se ne dogaja nekaj podobnega tudi na šahovski deski?«

Večer je izžareval z ravno prav energije. Na električni klavir je igrala Maja Tanjšek, ki je s svojo čutno umetnostjo dodala dogodku poseben čar.

V Idriji bo predstavitev Andrejkine pesniške zbirke Na šahovnici 19. januarja 2012 v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija. Za pokušino pesem z naslovom

 

Vzdih

 

Všeč si mi v kavbojkah,

v azurno modri srajci,

z vonjem rosnih jagod brinja,

na ranču najine mladosti.

 

Sežeš mi v kri,

vreteno misli

in dejanj poženeš.

 

Vzdih z mehkobo

mačjega telesa

se iz mene

izvije.


Ni komentarjev:

Objavite komentar