nedelja, 12. februar 2012

Predstavitev zbornika Literarnega društva RIS v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija

Tisti, letos že kar malce težko pričakovan mraz, je silil za nohte in zajedal še globlje, skoraj do duše. Če …
RIS-i smo, z vztrajnostjo iz biologije vzete zveri istega imena, želeli obelodaniti plod našega dela.  Prav v dneh spomina na našega velikega pesnika Franceta Prešerna.
Rodil se nam  je tretji otrok. Zbornik Zaris v čas 2011. V Mestni knjižnici in čitalnici Idrija smo v četrtek  9. februarja 2012 pripravljali njega krst.

Z uvodno besedo prof. Ivane Slamič, ki sta nam jo zaradi njene bolezni s tenkočutnim branjem poslali skozi ušesa  v vse pore telesa Andrejka Jereb in Milanka Trušnovec, smo prisotni takoj spoznali, da smemo pričakovati nekaj veličastnega.

Kako uglasbena pesem zveni pod spretnimi prsti učencev Glasbene šole Idrija, smo se takoj prepričali.
Prelestna moderatorka Sanja Rejc, nam je v dušo postopoma spuščala scenarij našega člana Dareta Likarja, ob katerem je razkrinkala vse botre nocojšnjega krsta.
Ob prebiranju poezije in proze Vladimirja Kržišnika, Stanke  Žitnik, Rafaela Terpina, Rafaela Lapajneta, Mateja Cigaleta, Martine Šelhavs, Marte Šavli, Manje Plešnar, Jelke Trček, Ivanke Gantar, Irene Cigale, Dragice Gruden, Dareta Likarja, Anke Vončina, Andrejke Jereb, Ane Podgornik in Ane Balantič sta  interpreta Milena Brelih in Mitja Kumer ustvarjala občutek, da poslušamo dela vrhunskih umetnikov.

Tudi ob branju lastnih del naših članic Radice Pahor, Slavice Uršič in Sabine Eržen so se nam  dvigale kocine.
                                                  
 













Po končani prireditvi nas je v prste še zmeraj zeblo. Le do srca in duše mraz ni segal. Tam je ždela toplina slišane besede.
Razšli smo se s prijetnimi vtisi ob presenečenih izjavah in pohvalah obiskovalcev. Člani Literarnega društva RIS pa že s hitrostjo nastajanja čipke drsimo po novem risu idej in zamisli za naslednji Zaris v čas.

Ivana Gantar

Ni komentarjev:

Objavite komentar