sobota, 31. marec 2012

ZNANIH 12 FINALISTOV PESNIŠKEGA TURNIRJA 2012

Presnečenja niso več pravi izraz, zato bom rekla odlične uvrstitve se nam sedaj res že kar nizajo. Verjamem, da smo člani društva Ris tiščali pesti. "Členki mojih prstov so še vedno svetlejše barve". Za veselje je spet poskrbela naša Andrejka. Postala je finalistka Pevčevega pesniškega turnirja. Le še korak in imeli bomo literarno vitezinjo. Do takrat pa ji ji stojimo ob strani in navijamo ...

31. marec 2012
Ivana Gantar




Po obeh polfinalnih turnirjih, 24. marca v Kranju in 30. marca v Novi Gorici, smo dobili 12 finalnih pesmi in 12 fianlistov oz. pretendentov na pesniški viteški naslov, ki se podeljuje za najboljšo neobjavljeno slovensko pesem v tekočem letu. Osem jih je izbrala strokovna žirija v sestavi Lidija Gačnik Gombač, Barbara Korun in Josip Osti, štiri pa je v finale izglasovalo občistvo na obeh polfinalih.

Finalisti Pesniškega turnirja 2012 so:

Lidija Brezavšček
Rok Horžen
Andrejka Jereb
Alenka Jovanovski
Zdravko Kokanović - Koki
Vida Mokrin-Pauer
Jadranka Matić Zupančič
Aleš Mustar
Breda Pugelj
Tomaž Šalamun
Glorjana Veber
Iztok Vrenčur


Veliki finale Pesniškega turnirja 2012 bo v soboto, 21. aprila 2012, v Kazinski dvorani SNG Maribor. Strokovna komisija bo izbrala viteza/vitezinjo, ki bo prejel(a) diplomo, knjigo in denarno nagrado v znesku 750 evrov. Svojega nagrajenca pa bo izbralo tudi občinstvo. Litrarni gost bo Alojz Ihan, glasbena gosta pa Bilbi in Gregor Stermecki. Vseh 12 finalnih pesmi bo objavljenih v zborniku in literarni reviji Rp./Lirikon21.





Vtisi Andrejke Jereb:

Kraj dogodka: Goriška knjižnica Franceta Bevka se s svojo severno stranjo lahko pohvali z umeščenostjo v mirno zelenilo in odmaknjen prostor, ki mu poseben čar dodaja vodni kanal s fontanami in potko. Vsaj  meni se je zdelo, da je prireditveni prostor imenitno izbran za viteški turnir v pomerjanju pesniških besedil.

V drugem delu viteškega turnirja založbe Pivec iz Maribora (prvi del je bil pred tednom v Kranju) se nas je zbralo  11 pesnikov . Dvanajsti, Tomaž Šalamun je bil v Provansi. 

Moderatorja Zora A. Jurič – vodja projekta in Nino Flisar – koordinator, izkušena in pretanjena dolgoletna voditelja teh srečanj, sta nas v trojicah posedala pred mikrofon in poklepetala z nami. Potem smo dahnili vsak svojo pesem. No, priznam, bilo je nekaj tremola.  Zanimivo je poslušati mlade ljudi, koliko samozavesti in znanja imajo. Besedna sporočila pa po besedah Barbare Korun, ene od žirantov, tako različna in bogata kot nikoli prej. Pa še ena značilnost tokratnega anonimnega natečaja; da so sodelovali tako uveljavljeni avtorji kot povsem neznani. S pesmijo Krhka si še sem prepričala občinstvo in se uvrstila v finale, ki bo 21. aprila 2012 v Mariboru. Po informacijah organizatorjev bo častni gost Alojz Ihan. Tokratno gost večera pa je bil pesnik Ivo Stropnik, ki nas je prepričal, da samo igra besed ni dovolj, če ni iskrenosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar