torek, 19. februar 2013

Pesniški vrtiljak

Pesniški mnogoboj - tekmovanje v veščinah interpretiranja lastne poezije
NAGRADNI RAZPIS 
VRTILJAK
vrtim se, madonca, vrtim, v krogu:
danes pesem, jutri nič.
pa spet.
sem na vrtiljaku? je to cirkus?
vrtim se in ponavljam besede.
v tem cirkusu.
na tem vrtiljaku.
(JOŽE ŠTUCIN)

MKC Črka bo v petek 22. marca 2013, ob 20. uri v klubu KGB (Vojašniški trg 5, Maribor) pripravila 6. pesniško tekmovanje v veščinah interpretiranja lastne poezije pod nazivom Pesniški vrtiljak. Gre za priljubljen pesniški mnogoboj, ki na izviren način popularizira poezijo in njeno javno prezentacijo. Tekmovalci, ki so k sodelovanju pozvani preko javnega razpisa, objavljenega v vseh pomembnejših medijih in portalih, se morajo prebiti skozi kvalifikacije, v kolikor je več kot 12 prijavljenih. V morebitnih kvalifikacijah imajo za svoj povsem prosti nastop tri minute časa. Najboljših 12 se uvrsti v osrednji del tekmovanja, v katerem se spopadejo s tremi nalogami oz. panogami, za vsako imajo maksimalno 180 sekund časa, letos bodo te naslednje:
1.      že tradicionalna, povezana z eno najstarejših in najbolj razširjenih pesniških veščin, RIMA FUL ŠTIMA (rimana pesem, tema poljubna)
        ali
panoga, v kateri se naj jezikovna in pesniška spretnost pokaže pri ustvarjanju pesmi na določeno črko, skratka PESEM NA _
2.      v skladu z napeto družbeno situacijo bo tu družbeno angažirana pesem v panogi poimenovani JOJ, KAKO SEM KRITIČEN
3.      in zadnja panoga, v kateri naj pesniki pokažejo širino duha in sposobnost onesnaževanja klenega maternega jezika pod geslom ZARINI SVOJ JEZIK V TUJKO (tema poljubna, zaželjenih je čim več tujk, smiselno, pomensko, zvočno in slogovno j
Pesmi in nastope nato ocenjuje strokovna komisija, ki jo sestavljajo uveljavljeni literati in kritiki, ter občinstvo v razmerju pol-pol, z ocenami od 1 do 5, pri čemer je 5 najvišja ocena, skupna ocena pa je povprečje ocene komisije in občinstva.
Strokovno komisijo bodo sestavljali: Bojan Sedmak, Goran Č. Potočnik, Simona Kopinšek.
Najboljši štirje po točkah po treh panogah se uvrstijo v veliki finale, kjer nastopijo v panogi imenovani »prosto po Prešernu« oz. v improvizaciji. Točke iz osrednjega dela tekmovanja prenesejo naprej. Publika izbere 5 besed (samostalnik, pridevnik, glagol, prislov medmet/členek), ki jih morajo kandidati v velikem finalu uporabiti v pesmi, za pripravo pesmi imajo 5-10 minut. Njihov nastop se ocenjuje po enakem postopku kot v osrednjem delu. Najboljši trije po točkah prejmejo privlačne nagrade, ki jih prispevajo organizator in partnerji projekta.
1.      nagrada - honorar 300 €
2.      - 4. Nagrada – praktične nagrade
Dosedanji zmagovalci pesniških mnogobojev, ki so uspešno pometli s konkurenco, so bili: Jan Šmarčan (2006), Damir Rudolf (2007), Simona Kopinšek (2008), Jana Kolarič (2009) in Denis Škofič (2011).
Prireditev vodi Nino Flisar, ki je tudi avtor projekta.
Prijavite se lahko po telefonu 02 300 2994, na facebook strani MKC Črka ali po elektronski pošti petra.kolmancic@mkc.si do petka, 15. marca 2013. Na tem naslovu dajemo tudi dodatne informacije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar