nedelja, 14. april 2013

Literarno – glasbeni večer – Ko te čuitim pomlad


Naša vsestranska članica Ris-a iz Žirov, Milena Miklavčič, nas je lepo in prijazno povabila na literarno glasbeni večer z naslovom "KO TE ČUTIM POMLAD" 


Dogodek se je odvijal v Galeriji DPD Svoboda Žiri. Polna dvorana je bila dokaz, da Žirovci radi prisluhnejo pisani besedi.




Od članov Literarnega društva RIS smo nastopali: Sabina Eržen, Andrejka Jereb, Ivanka Gantar, Alenka Mihorič, Irena Cigale, Dragica Gruden, Dare Likar in Slavica Uršič. Vsekakor ne smem pozabiti omeniti podmladka - Kristina Neli Lampe, ki obiskuje 6. Razred OŠ in se že uveljavlja kot mlada pesnica, saj je letošnjo pomlad na natečaju Literarnega društva RIS, Moja družina, s svojo pesmico dosegla drugo mesto.


Na vprašanja povezovalke programa ge. Renate Miklavčič, smo nastopajoči povedali še par besed o sebi in svojem literarnem ustvarjanju.

Glasbeno je popestril večer mladi, simpatični pianist – sicer petošolec na OŠ Žiri Jakob Velkavrh, ki je kljub svoji mladosti za svoja izvajanja na klavirju prejel že precej priznanj in nagrad.



Vsi prisotni smo občudovali tudi razstavljene eksponate (skrinjo, stole in mizo) vse delo umetnika Aleša Žnidarčiča iz Kanala ob Soči.

Polna dvorana in odmevni aplavzi so bila priča, da je literarni večer uspel. Med sproščenim klepetom je bilo nemalokrat slišati pohvalo nad našim nastopom.


Vsi – tako publika kot nastopajoči smo odhajali polni lepih vtisov.

Zunaj nas je sicer pričakal dež in verjetno se je marsikdo vprašal: "Le kje je že ta pomlad?"

Jaz pravim: "Saj bo, saj bo –še vsaka je prišla!"

Slavica Uršič


_______________________________________________________



12. aprila, torej že naslednji dan po izjemno dobri predstavitvi Trinkove poezije, smo se člani literarnega društva RIS iz Idrije odpravili na gostovanje v Žiri. Tja nas je povabila domačinka, tokrat scenaristka, Milena Miklavčič. Najprej smo z občudovanjem prisluhnili mlademu pianistu Jakobu Velkavrhu. Za svoje mojstrstvo je bil večkrat nagrajen, letos s srebrnim priznanjem na Regijskem tekmovanju mladih glasbenikov.




Voditeljica Renata Miklavčič se je pritožila nad letošnjo nenavadno pomladjo, ki nas je že večkrat potegnila za nos. Preroško je naznanila: "... ljudje znamo ukaniti nebo z nasmehom, dobro voljo  in veseljem v očeh."


  


Predstavila je Aleša Žnidarčiča iz Kanala ob Soči, ki je po končani šoli za oblikovane pohištva in notranje arhitekture v Gorici, nadgradil znanje na Beneški akademiji.



Voditeljica je poudarila, da bomo imeli glavno besedo mi, člani Literarnega društva RIS. Nastopili smo: Slavica Uršič, Sabina Eržen, Dare Likar, Andrejka Jereb, Irena Cigale, Ivana Gantar, Dragica Gruden, Neli Lampe in Alenka Mihorič. Vsakomur je namenila nekaj prijaznih besed, in med pogovorom izvabila iz nas prijetne, včasih že skoraj pozabljene skrivnosti.



Večer je zaključila z verzi Ivana Minattija iz pesmi V mladih brezah tiha pomlad.

V mladih brezah tiha pomlad,
v mladih brezah gnezdijo sanje -
za vse tiste velike in male,
ki še verjamejo vanje.

Gospa Renata se je poslovila z mislijo, da bi "zmeraj verjeli v dobro in plemenito."
Naše in njene želje, pa tudi želje hvaležnih poslušalcev, so pokazale svojo moč takoj naslednji dan. Posijalo je toplo sonce, ki je uspešno topilo sneg. Priklicali smo pomlad.

Irena Cigale





Ni komentarjev:

Objavite komentar