ponedeljek, 28. september 2015

Pesniki slovenske glasbe

V petek 25. Septembra se je v prostorih idrijske knjižnice odvijala kar nekako posebna prireditev v organizaciji društva RIS. Literarni večer je spretno rutinirano vodila Milena Miklavčič, predstavili pa so se nam pesniki, ki jih v takšni vlogi še nismo slišali. Gostje Matej Kocjančič, Igor Pirkovič in naš član Milan Jež so namreč člani »Društva pesnikov slovenske glasbe« . To pomeni, da pišejo predvsem pesmi, ki so namenjene uglasbitvi, torej besedila za zabavno in narodno zabavno glasbo. Ta besedila so, kot smo izvedeli iz pogovora, prepogosto spregledana, ignorirana ali neopažena. Pogosto tudi zaradi predsodkov, ki pritičejo tem, lahkotnejšim žanrom glasbe. Pa vendar, po besedah gostov kvaliteta tekstov napreduje, nivo se vse bolj dviguje in po prebranih pesmih smo se o tem lahko prepričali tudi sami. Dogodek so s svojo virtuozno izvedbo  popestrili tudi mladi glasbeniki s harmonikarjem Jernejem Štremfljem in naše pesnice Alenka Mihorič, Ana Manfreda in Radica Pahor z branjem svojih pesmi.






Lep, zanimiv literarni večer, ki je (spet) imel  eno drobno napako. Manjkalo je občinstvo. Sicer, kot smo že velikokrat ugotavljali, to dogajanje ostaja in bo ostalo stvar majhnega kroga ljudi, vseeno pa se mi ne zdi najbolj primerno, da si niti sami člani društva, ki smo tudi organizatorji prireditev, ne zmoremo  vzeti urice časa in ustvarjalcem prisluhniti. 

1 komentar:

  1. Saj ne vem več kaj naj rečem ... bolje če reče, da ne vem kaj naj sploh še naredim. Poslana so bila osebna vabila, izobešeni plakati, bila je objava na lokalnem radiu. Ljudi pa nikjer. Ob vsem se mi vse pogosteje postavlja vprašanje o smislu nadaljevanja, če skoraj nikomur nismo zanimivi. Pa vendar upanje še ni umrlo, zagnanosti za delo je še obilo. Lep pozdrav vsem, ki nas radi pridete poslušat in seveda tudi tistim, ki nas še boste. Ivana

    OdgovoriIzbriši