četrtek, 29. december 2016

December, mesec spominov, praznovanj in snovanj

26. decembra 2016 smo se ustvarjalci Literarnega društva RIS prvič od ustanovitve (februarja leta 2008) sestali na delovnem, družabnem in zaključnem večeru v gostilni Kos v Idriji.

Slaba polovica nas je bila in čeprav so člani prišli iz Žirov, Sovodnja, Nove Gorice, Cerknega in Vrhnike, kar pomeni, da jih je čakala dolga pot domov, se nam je uspelo družiti, brati nove pesmi in zgodbe, poslušali predstavitve treh novih članov in okvirno izdelati načrt dela za naslednje leto. Letos smo načrt dela prvič tudi terminsko določili.

Da je bila odločitev za takšno sproščeno srečanje in klepet med člani prava, potrjuje dejstvo, da ga imamo v načrtu tudi za naslednje leto. Tega ste si zaželeli: Jože Brenčič, Milena Miklavčič, Boštjan Šifrar, Vinko Tavčar, Vladimir Kržišnik, Ana Balantič, Ksenija Zmagaj, Sabina Eržen, Tilen Klinc, Marina Tunjič, Ana Manfreda, Milan Jež, Dare Likar in Anka Vončina. Tudi datum naj bi postal tradicija, torej 26. december.

Smo pa bili prav te dni povabljeni v goste med varovance Doma upokojencev na Marofu. Tam smo gostovali 29. decembra: Radica Pahor, Lan Patrik Lampe, Ivana Gantar, Danaja Lampe, Sabina Eržen, Dare Likar in Vinko Tavčar.

Osemletni Lan Patrik, učenec Glasbene šole Idrija, je navdušil z igranjem trobente. Za igranje tega instrumenta se je odločil letos septembra, že tokrat pa nam je zaigral dve skladbi brez pomoči notnega zapisa. Pokazal pa je tudi izreden talent za branje idrijskega narečja, saj je s seboj prinesel knjigo Lidije Kleindienst, za naslovom Bom knapa uzila, bam zmirej vesila. Z branjem anekdot in prigod v pristni Idrijščini je Lan nasmejal poslušalce in požel velik aplavz.

Z iskricami v očeh in dobrimi željami za prihodnje leto in drobcenimi darili, ki jih izdelujejo varovanci doma, smo z veseljem sprejeli vabilo, da se kmalu spet srečamo.


Zapisala: Ivana Gantar

Foto: Jože Brenčič


Ni komentarjev:

Objavite komentar