sobota, 8. oktober 2011

Literarna delavnica Lastnosti dobrega teksta pod vodstvom Cvetke Bevc

V jutro, ki ga je spremljal prvi letošnji sneg, sem se prebudila z glavobolom in bolečim trganjem v sklepih. Obležala bi, a me je vleklo na literarno delavnico gospe Cvetke Bevc.
Po izobrazbi je muzikologinja in diplomantka primerjalne književnosti. Je ustvarjalka glasbenih podob in izvirne glasbe radijskih iger, gledaliških predstav in filmov. Dolg bi bil seznam, če bi naštevala naslove proznih del za odrasle in otroke, pravljic in pesniških zbirk.
Občudujem njeno literarno ustvarjalnost in se sprašujem, kako lahko iz nekega preprostega »skvik« naredi nadvse globoko sporočilno zgodbo, ki ne pusti človeka hladnega, zahteva razmišljanje in iskanje svojih resnic.
Gospa Cvetka je že pred leti naredila name na podobni delavnici nepozaben vtis. Ne smem zamuditi ponovne priložnosti.
Zavedam se, da ne bom nikoli dosegla njene ravni, vem pa, da bodo avtoričina vedenja o lastnostih dobre literature zanimiva in koristna.
Ne motim se. Umetnica ni le izpolnila temveč tudi presegla moja pričakovanja. Vsakemu izmed udeležencev je svetovala, kako izboljšati pisanje. Še posebej so koristna njena priporočila za samopreverjanje svojih zapisov.
Delavnico sem po sedmih urah intenzivnega dela zapustila utrujena in hkrati zadovoljna, bogatejša, polna vtisov. V meni so že nastajali novi načrti.
Naša doslej najustvarjalnejša članica si je želela le malo več kritike. Res je. Negativna kritika nas nadgrajuje. Toda gospa Bevčeva je dober psiholog. Potrebujemo negativno in pozitivno kritiko.
V društvu prevladujemo ljubiteljski pisci brez velikih ambiciji. Za seboj želimo zapustiti le drobno sled sorodnikom, prijateljem, znancem. Pišemo z veseljem, po svojih najboljših sposobnostih in se zavedamo, da lahko pisanje izboljšamo. Bilo bi slabo ubijati to strast v nas.

Delavnice smo se udeležili:
Ana Balantič, Irena Cigale, Matej Cigale, Urška Čuk, Sabina Eržen, Andrejka Jereb, Vladimir Kržišnik, Rafael Lapajne, Manja Plešnar, Marta Šavli, Jelka Trček, Anka Vončina in Stanka Žitnik.




Slike poslala Ana Balantič

V imenu vseh se iz srca zahvaljujem gospe Cvetki Bevc in organizatorju JSKD OI Idrija za izjemno dobro delavnico. Želimo si podobnih srečanj.

Irena Cigale

1 komentar:

  1. Dodajam moj skromen dodatek Utrinkov z literarne delavnice http://www.rtvslo.si/slike/photos/23659
    in vse lepo pozdravljam, Joži

    OdgovoriIzbriši