torek, 24. april 2012

Ob rob dogajanju v Mariboru - Evropski prestolnici kulture 2012


Vtisi s finala pesniškega turnirja Založbe Pivec , Maribor 21.4. 2012 in Festivala  ljubezni - grad Negova  20. - 22. april 2012


Bučnost sinočnjega večera je za mano. Tolikšna doza žarometov, toliko v srca in um prelitih besed , dihanja za eno samo reč- pesem - je malo preveč za mirno provincialno dušo kot je moja. Ampak, kaj naj rečem, zavestno sem se podala v to tekmo. Da se preizkusim, da se prepričam, kolikšna  je vrednost moje pesniške besede. Ni bilo lahko, niti enostavno. Bila pa je dobra izkušnja. Verjetno je enako izhodišče narekovalo tudi Tomažu Šalamunu, letošnjemu zmagovalcu pesniškega turnirja Založbe Pivec, da se je tako kot vseh 192 ostalih pesnikov anonimno prijavil na natečaj. Vedelo se je, kajpak, da razkrita imena 24  polfinalistov samo poudarjajo razpoko med eminentnim , čudaškim kandidatom  in ostalimi 'pretendenti'  za prestižni naslov 'Vitez poezije'. Ampak zdržali smo in nekateri smo se celo prebili  v finale in to brez mečev, le z nekaj ščiti. Kazinska dvorana SNG Maribor se je iskrila od dobrih misli in popotnic, ki so prihajale iz ust odličnih moderatorjev Zore A. Jurič in Nina Flisarja. Potem pa hajd pred mikrofon, da je še vokal Boštjana Narata utihnil.  Publika je na glasovalnih listih izdahnila največ občudovanja  pesmi Kamni niso nikoli sami Zdravka Kokanovića - Kokija . In prav je tako. Naj se sliši glas ljudstva. Šalamunova pesem Budistični piščanec  pa naj se še kakšno leto redi, da ga bomo lahko prebavili.

Od tu pa k Festivalu ljubezni, projektu Kulturno izobraževalnega društva Kibla iz Maribora.
Zasnovan kot potujoči dogodek je letos za en pomladni konec tedna pripotoval na grad Negova, potem ko se je že pomudil v Svečini in na Ptuju.  Kot se je rado dogajalo grajski gospodi in njenim gostom od 15. stoletja dalje , je ideja o potujočih bardih tudi dandanašnje živo prisotna na tem koncu Slovenije.  Grad, ki mu ob pomoči evropskih sredstev nadevajo novo podobo, nudi prostor številnim umetniškim dogodkom. Tu se odvijajo glasbeno literarni performansi, predstavitve literatov, koncerti in razstave ter seveda prej omenjeni Festival ljubezni . Slednji je tridnevni niz nastopov priznanih literatov in spremljajoči program za otroke, namenjen spodbujanju ljubezni do knjige.



Na nedeljskem recitalu sta se v pesniškem dvojcu predstavila Erika Vouk in Dragan Potočnik, ki sta ob spremljavi gongov Vesne Rečnik Šiško ustvarila enourni presežek literarnega besedja.  Erika Vouk , dobitnica Jenkove in Veronikine nagrade ter Vitezinja pesniškega turnirja 2002, je izvrstna pesnica, ki zna očarati z izbrano, prefinjeno poetiko najširših razponov, od ostrine britve do mehkobe svile, od prebujanja sebe do najdenja sebe v 'čaši plemstva', od tuzemske bivanjske ujetosti do odkritja lasne notranje biti. » Nič ne gre mimo, vse skozme…«so bili njeni zaključni verzi. 



Misli, ki se te morajo dotakniti. Škoda, da je Dragan Potočnik, pesnik, zgodovinar in popotnik, pesnici sledil preveč na daljavo in preskromno 'topil besedo v meso'. Pa vendar so še lestenci visoko pod grajskim stropom zvonko, včasih zamolklo  in pridušeno, skupaj z občinstvom in v sozvočju z zvenom gongov še dolgo mrmrali s pesniško govorico.

Andrejka Jereb

Ni komentarjev:

Objavite komentar