četrtek, 3. maj 2012

Nitke iz katerih se spletajo umetnine

27. aprila 2012 smo se člani našega društva v velikem številu udeležili razglasitve zmagovalcev šestega nagradnega natečaja društva žirovskih klekljaric Cvetke. Na natečaju z naslovom Metulj je poljubil cvet je s svojimi proznimi deli sodelovalo 20 piscev, s pesmimi pa 39. Selektorica Ivana Slamič ni imela lahkega dela.

A pomembno je, da ljudje ustvarjajo in da bralci skozi njihovo dušo spoznavamo svet, je poudarila. Prizadevne članice žirovskega društva vedno odprejo srce in ljubitelji literature se z veseljem udeležijo njihove prireditve. Po pozdravnem nagovoru vodje literarnega večera, neutrudne Milene Miklavčič in predsednice klekljaric gospe Albreht ter nežnih zvokih kitare Maria Kurtjaka je sledila razglasitev nagrajencev.

V kategoriji proznih spisov je slavila naša IRENA CIGALE, ki je s pripovedjo Njena Pomlad prepričala z natančnim opisom prebujajoče se narave in njenega vpliva na avtoričino notranjost. Za tretje mesto, ki si ga deli s Sonjo Votolen, je iz rok priznane pisateljice in publicistke Erike Johnson Debeljak prejela krasno bronasto čipko.

Ireni iskreno čestitamo. Druga nagrada ali srebrna čipka je pripadla Mirjam Furlan Lapanja, zlato umetnino pa si je ponovno prislužil Franjo Frančič, ki ga tokrat ni bilo v Žireh.

Tu so še nagrajenci za poezijo. Zlata čipka - podeljeval je arhitekt in priznani filmski delavec Mako Sajko - je pripadla Sonji Votolen (spomnimo se je kot soavtorice Kitk ), srebrna Alenki Skupek in bronasta Roziki Močnik. Organizatorka Milena je na koncu dejala, da ji Nitke predstavljajo vzor delavnosti in nesebičnosti in prav ima. Srce je tisto, za kar se splača potruditi. Prizadevnim Žirovcem vsa čast za pestro in zabavno ter umetniško obarvano tridnevno druženje na njihovih tradicionalnih klekljarskih dnevih.



Andrejka Jereb

Ni komentarjev:

Objavite komentar