torek, 29. maj 2012

Maraton branja v Cerknem

 V petek 25. maja 2012 se je v Cerknem odvijal prav poseben dogodek.



 Literarno društvo Ris je organiziralo prvi Maraton branja in nanj povabilo več sorodnih društev. Odzvalo se jih je kar osem in sicer PoBeRe iz Kobarida, LD Ilirska Bistrica, KUD Cerkno, KUD Fran Govekar z Iga, KUD Sovodenj, Zeleni oblaki iz Logatca, KUD Otočje iz Baške grape in kantavtorica ter pesnica iz Pesem.si Majda Kočar. Skupno je na oder Gasilnega doma v Cerknem stopilo 30 literatov.




 Dvorano je napolnjeval optimizem, pomešan s spomini, odstiranjem globin človeške duše in popotovanji v pesniške vizije. Kjerkoli hodimo, vzamemo del drugega s seboj, je bila misel ene najizkušenejših predstavnic Zelenih oblakov Tilke Jerič. Njegovi dnevi so srečnejši kot kdajkoli prej, je izjavil Jože Omerzu, prav tako iz Logatca. Sledile so mu naše stare znanke Bojana Levinger, Helena Frece in Barbara Bezek Rot. Pobožale so nas narečno spevne besede Andreine Trusgnach in Marine Cernetig iz zamejstva, ki sta prispeli skupaj z njihovo predsednico Marjeto Manfreda Vakar in Vojkom Rutarjem iz Tolmina. Zadonele so tudi avtorsko uglasbene pesmi simpatične Majde Kočar iz Ljubljane, pritegnile so nas v domači dialekt prepesnjene pesmi Toneta Pavčka, ki sta jih izvajala Domc in Mičo, nasmejala sta nas fanta iz KUD-a Sovodenj ter Tim Uršič in Borut Petkovšek iz Logatca, da ne omenim pikrega in humornega Tomaža Mahkovca ter zanimivih Aleksandra Borenovića in Antona Škrla-Tomija iz Ilirske Bistrice. Odlomke iz Otočja je prebral sam urednik Mitja Godnjavec, piko na i erotičnim pesmim je dala priznana Patricija Dodič. Predsednica KUD Fran Govekar Alenka Jeraj je prav tako nastopila skupaj s še dvema predstavnicama njihovega društva Jožico Kenk Šubic in Zdenko Vinšek. Izmed članov Risa so se predstavili Sabina Eržen, Slavica Uršič, Andrejka Jereb, Ivana Gantar, Matej Cigale, Dare Likar in Marta Šavli.








 Posebnost literarnega dogodka so bile vsekakor glasbene točke. Prispevali so jih instrumentalni kvintet učencev Glasbene šole Cerkno, ki so že na samem začetku dodobra ogreli poslušalstvo, pa ženski DUO MIR, ki ga sestavljata Marija Rupnik in Irena Lukan, prejemnici lanskoletnega Februarskega priznanja občine Logatec za izjemne dosežke na kulturnem področju ter nenazadnje na novo sestavljeni kitarski duo naših članov Dareta Likarja in Vinka Tavčarja, ki sta za ta večer naštudirala par poskočnih melodij in jih tudi zapela.




 Naj na kraju izrečem prisrčno zahvalo Ivani Gantar, predsednici Literarnega društva Ris, ki je dala pobudo in tudi izvrstno izpeljala prvi literarni Maraton branja. V imenu organizatorja se najtopleje zahvaljujemo vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da smo prireditev tudi po družabni plati lahko kvalitetno in uspešno uresničili.



 Andrejka Jereb

Ni komentarjev:

Objavite komentar