nedelja, 9. september 2012

Literarna šola JSKD




Letošnja lit. šola JSKD je potekala v vasi Potrna pri Bad Radkerszburgu v Avstriji 24. do 26. avgusta. Iz društva RIS sva se jo udeležila Vladimir Kržišnik in Ana Balantič.
Predavanja so potekala v Pavlovi hiši, ki jo je tamkajšnje Kulturno društvo leta 1995 iz kmečkih poslopji preuredilo v štajerski kulturni večjezični center. Ime hiše je po Avgustu Pavlu, ki je bil rojen v Cankovi, študiral in živel na Madžarskem, nekaj časa tudi na Potrni kjer so živeli starši.



Našo predavatelji so bili:
DAVID BEDRAČ, profesor slovenščine, sourednik revije Mentor, kritik in esejist, avtor več pesniških zbirk za odrasle in otroke ter priročnika o pesnjenju z naslovom Brez uteži. Pri njem smo obravnavali avtorje poezije rojene po letu 1970. To je tudi njegovo doktorsko diplomsko delo.



ALJOŠA HARLAMOV, profesor slovenščine, urednik revije Mentor za kritiko, esejist, avtor proznega prvenca Bildungsroman. Iz njegove diplomske naloge nam je predaval o prozaistih rojenih po letu 1970.
mag. IRENA SAMIDE, asistentka za novejšo nemško književnost na Oddelku za germanistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer med drugim poučuje prevajanje iz nemščine. Prevaja sodobno prozo, mladinsko književnost, strokovno literaturo ter igrane in dokumentarne filme. Na zanimiv in enostaven način nam je približa novejšo nemško prozo prevedeno v Slovenščino.



S Sergejem Harlamovim, nagrajencm festivala mlade literature Urška 2010, avtorjem pesniškega prvenca Jedci (JSKD, 2011) in Janom Šmarčanom (1979), pesnikom, avtorjem pesniškega prvenca Njej (Litera 2007). Da smo spoznali njuno poezijo, se je zvečer z njima pogovarjal David Bedrač.



NINA KOKELJ (1972), pisateljica, novinarka, performerka … Avtorica več romanov – Milovanje (1998, nagrada Knjižnega sejma za najboljši prvenec, nominacija za kresnika), Sviloprejka (2002), Sibidusovo kukalo (2005, skupaj z Janom Bučarjem), Poletje s klovnom (2009), Slamnata dežela (2010), knjig za otroke, scenarijev za lutkovne in gledališke predstave itn., je drugi večer odstrnila svoje pisateljsko ustvarjanje v pogovoru z Aljošo Harlamovom.

V soboto smo tudi na Dnevu poezije in vina na Ptuju imeli svoj maraton branja.
V nedeljo smo se za zaključek z branjem svojih del predstavili vsi udeleženci šole.

Ana Balantič

Ni komentarjev:

Objavite komentar