torek, 4. september 2012

Žlikrof pri nas doma

Pri še enem zanimivem projektu smo člani Ris-a sodelovali v zadnji dneh. S strani Idrijsko cerkljanske razvojne agencije (ICRA) smo bili povabljeni k sodelovanju na literarnem natečaju v sklopu Praznika idrijskih žlikrofov. Sodelovalo je kar nekaj naših članov in to zelo uspešno. Literarni natečaj je nosil naslov Žlikrof pri nas doma. V poeziji na to temo je prvo mesto zasedla Andrejka Jereb, drugo Vinko Tavčar in tretje Radica Pahor, v kategoriji proza pa je prvo mesto pripadlo Mirjam Lapanja iz Ljubljane, sledil ji je Dare Likar in na tretje mesto se je uvrstila Ivana Gantar.
 
Z idejo in seveda nad povabilom smo bili prijetno presenečeni. Pred samim sodelovanjem smo bili povabljeni na prijeten študijski klepet na ICRO, kjer smo prejeli smernice za pisanje. Zelo natačno pa so nas gospe iz ICRE seznanile tudi s postopkom za zaščito idrijskih žlikrofov in kriterijem za uporabo tega znaka ter vzporedno še z etnološkimi in zgodovinskimi zanimivostmi idrijsko cerkljanske kulinarike.
 
Cela prireditev je bila dobrodošla in prijetna popestritev ob koncu poletja. Tako uspešno in kvalitetno izpeljan prvi Praznik žlikrofov, ki se dopolnjuje še s praznovanjem KS Idrija, da organizatorju zavezo, da je to prvi in vsekakor ne zadnji praznik ter, da je na pravi poti. To so kljub kislemu vremenu potrdili številni obiskovalci, ki so na vseh stojnicah imeli kaj videti. Od popolne recepture, priprave na izdelavo, ter izdelavo žlikrofov, predvsem veliko število lovskih družin, ki so med seboj tekmovale v kuhanju bakalce. Mmmm kako je dišalo ta dan po Idriji. Kot zanimivost so obiskovalci lahko prvič okusili celo žlikrof kot sladico.
Tudi vztrajne klekljarice se niso vdale in so kljub vlagi in nič kaj prijetni temperaturi ves dan vrtele svoje kleklje.
Precejšnje zanimanje, tako med nastopajočimi kot med gledalci, so požele bolj ali manj šegave igre, ki so že stalnica ob praznovanju Dneva KS Idrija in so potekale na Mestnem trgu.  
 
Med tako pestrim programom pa RIS-ovci predvsem pozdravljamo odločitev  organizatorjev, da poleg muzikantov, športnikov, komikov, pridelovalcev kmetijskih pridelkov in kulinarikov, medse povabijo tudi literarne ustvarjalce, ki smo vsak posebej z največjim veseljem dodali svoj delček.
Naj bo torej prvi Praznik idrijskih žlikrofov samo začetek lepe tradicije kamor bo v prihodnje vselej sodila tudi kultura in seveda literatura.

Dare Likar in Ivanka Gantar

Ni komentarjev:

Objavite komentar