sobota, 13. april 2013

Trinkov večer v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija



V četrtek 11. aprila 2013 se je v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija zgodil prav poseben večer. Literarno društvo Ris je namreč na pobudo vsestranskega kulturnega delavca in člana Ris Tomaža Pavšiča počastilo 150 letnico rojstva znamenitega narodnjaka, pesnika, slikarja duhovnika in narodnega buditelja, Ivana Trinka - Zamejskega. Moči so združili s posoškim literarnim društvom PoBeRe, ki združuje literate z Dežele Julijske krajine in posoškega konca ter Kulturnim društvom Ivan Trinko iz Čedada. Uvodoma je profesor Pavšič poudaril pomen Trinkovega literarnega ustvarjanja, ki se je moralo skozi zgodovino neprestano potrjevati tako v etičnem smislu kot jezikovnem. Skrbno izdelan izbor pesmi iz Trinkove pesniške zbirke Poezije nam je odprl pogled v doslej manj znano pesnikovo notranjost, saj smo Trinka spoznali kot občutljivega, jezikovno in sporočilno bogatega avtorja, ki je s svojo besedo vlival sonarodnjakom pogum in samospoštovanje. Recitatorji iz literarnih društev so delo izvrstno opravili.



Nastopili so Marina Cernetig, Andreina Trusgnach, Rok Alboe in Ina Stergar iz Društva PoBeRe, Lucia Trusgnach in Miha Obit iz KD Ivan Trinko ter člani LD Ris Irena Cigale, Ana Balantič, Matej Cigale, Slavica Uršič, Dragica Gruden, Anka Vončina ter Milena Brelih. Spremno besedo je vodila predsednica LD Ris Ivana Gantar. Navzoče je v imenu najstarejšega kulturnega društva v zamejstvu pozdravil tudi njegov predsednik Miha Obit, pesnik in novinar časopisa Novi Matajur. S ponosom je povedal, da imajo ljudje v Benečiji Julijski krajini danes vse možnosti nadaljevati in plemenititi ideje medsebojnega spoštovanja in povezovanja ter bogatenja svojega jezika, to pa je bilo glavno poslanstvo Ivana Trinka. Poslušalci so tokrat imeli priložnost na kraju dogodka prebrati par Trinkovih pesmi, objavljenih v knjižici Slovanske knjižnice s častitljivo letnico 1897 pod uredniškim vodstvom Andreja Gabrščka.



Andrejka Jereb

2 komentarja:

  1. Zagotovo je bil to zanimiv in lep večer. Na žalost mi ni zneslo. Svoj "prosti" izhod s šihta sem prihranil za petek, za literarni večer RIS a. No, pa drugič!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Risovci zares izkazali ste se
    Prijazni ste gostitelji tam v Idriji
    Najprej popili smo kavo
    nato smo nastopali za rajo
    Trinkove pesmi smo brali
    Na koncu dobili smo knjigo
    in druženje na večerji slastni
    kjer niso manjkali žlikrofi krasni
    Zdaj imajo tudi take
    s špinačo in gobovo omako zate
    Pogovarjale smo se o živalih gozda
    spomnile smo se na orla srne in medveda

    verjeli........................
    obudile smo spomine na divjo svinjo in jelena
    O o pesmih pa smo tudi govorile
    si svoje zbirke podarile
    Veselile smo se nove none
    saj vnučka je prvega dobila
    Janez ime mu je določila


    mindus inka

    OdgovoriIzbriši