petek, 18. oktober 2013

Zaključek natečaja Govorička


V torek, 15.10.2013 se je v Goriški knjižnici Franceta Bevka, z razglasitvijo zmagovalke zaključil prvi literarni natečaj humorne kratke proze, ki ga je razpisal GORIŠKI LITERARNI KLUB GOvoRICA v sodelovanju s knjižnico.
Predsednica kluba Darinka Kozinc je povedala, da je na natečaj prispelo 27 del. Natečaj še ni tradicionalen, naj pa bi to postal. Poudarila je, da so bili zelo zadovoljni nad odzivom. Pisati v narečju in še humorno je velika omejitev.
Komisija v sestavi: Katarina Vuga, profesorica slovenskega jezika, predsednica; Polona Kavčič, slavistka, delavka Goriške knjižnice, članica in Iztok Höen, slavist, dolgo let ravnatelj OŠ Šempas, član
Po besedah predsednice komisija ni imela lahkega dela. Kot je sama rekla, je s kvaliteto prispelih del izredno zadovoljna. Odkrila je mnogo novih besed, kar pri njenem nadaljnjem delu veliko pomeni. Največ prispevkov je prišlo iz Idrije – kar 8. Zastopani so bili še Kobarid drugi kraji Soške doline, Ajdovščina, Col, Kras ...
Direktorica Goriške knjižnice, Irena Škvarč je povedala, da zgodbe ne bodo izšle v tiskani obliki, ampak bodo vsebine predstavili na spletnem portalu KAMRA – to je spletni portal vsesplošnih slovenskih knjižnic z domoznansko vsebino.
Iz Literarnega društva Ris smo sodelovali: Anka Vončina, Slavica Uršič, Ana Balantič, Dare Likar, Roža M. Pečnik Kertel in Ivana Gantar.
Razveseljivo je dejstvo, da je na natečaju sodelovalo veliko število mladih. Med dijaki Šolskega centra Nova Gorica sta bila tudi Gašper Mrak iz Dol in Idrijčan Aljaž Gantar.
Osem izbranih besedil so na prireditvi prebirali avtorji. Z njimi so dodobra nasmejali številno občinstvo. Med njimi Risovki Slavica Uršič z zgodbico Pa špiza u Stara Garica in Anka Vončina, Kak sa ratal žlikrafi. Slednja je obiskovalce na prireditvi z žlikrofi tudi postregla.
Dobitnica prve nagrade – 100 EUR je bila Olga Kolenc iz Nove Gorice, članica Goriškega literarnega kluba GOvoRICA. Komisijo je prepričala s svojo zgodbico Bajtačeu Brencl v vojskarskem narečju.
Vsi sodelujoči na natečaju smo prejeli lepa knjižna darila.

Poročilo sestavila: Slavica Uršič
Fotografski posnetki: Anka Vončina in Olga Kolenc




Zaradi tehničnih težav zgodb ne morem objaviti na desnem meniju.
Zato ju začasnu objavljamo.

Anka Vončina: Kak sa ratal žlikrafi
Slavica Uršič: Pa špiza u stara Garica

1 komentar:

  1. Prisrčni zgodbici Slavice in Anke sta razveselili tudi mene in me, tako kot poslušalce v Gorici, nasmejali.

    Irena

    OdgovoriIzbriši