četrtek, 06. november 2014

RIS - ov literarni večer na Aškerčevini

Če bi me kdo vprašal, kateri kraj je Literarnemu društvu Ris tako zelo oddaljen, da bi zavrnili povabilo tja, bi gotovo izstrelila, da takega kraja ni. Ljubezen do literature skrajšuje in preprosto briše razdalje. To dokazujemo z obiski vzhodnega dela Slovenije. Po septembrskem obisku na Skomarjih, smo prejeli vabilo na literarni večer še iz Laškega, bolj natančno na Aškerčevo domačijo. V imenu JSKD Laško, nas je tja povabil Ivan Medved in KUD Anton Aškerc Rimske Toplice.
30. oktobra, na prelep, sočnen dan smo se v goste odpravili: Ana Balantič,Slavica Uršič, Milena Miklavčič, Vladimir Kržišnik, Vinko Tavčar, Danaja inKristina Neli Lampe, ter Sabina Eržen in Ivana Gantar. Ob prihodu v Laško nas je že čakal gostitelj Ivan in njegovi literati. Na hitro smo se sprehodili po Kulturnem centru Laško in precej nenavadni razstavi Ratimirja Pušelja.
Po prihodu na Aškerčevino smo si s pomočjo Avgusta Aškerca ogledali spominsko sobo in pesnikovimi deli, ki jih tam skrbno hrani nam in našim rodovom. V muzej je sicer preurejena vsa Aškerčeva rojstna hiša.
V kmečki izbi, kjer se pogosto cedi kultura, so člani KUD AA Rimske Toplice, v spomin na svoje nekdanje člane, prebirali njihova dela. Ob bližajočem se Dnevu spomina na mrtve je bil del večera torej namenjen njihovemu spominu.

muzejaskerc.jpgV drugem delu smo Idrijčani predstavili svoje društvo in prisotni so prebirali lastna dela, pa tudi nekaj del članov, ki niso mogli biti z nami. Navdušenje je vzbudilo idrijsko narečje, pa seveda Milenina knjiga Ogenj rit in kače, kot tudi Anina Odrezana sreča.
Smo pa na Aškerčevi domačiji pustili poseben pečat, ne le s svojimi nastopi in narečjem, temveč je  Avgustu Aškercu risova članica-slikarka Slavica Uršič poklonila sliko idrijskega gradu.
Dan sam je bil tako prijetno topel in lep, da je bilo že potovanje prijetno doživetje in domov smo se vračali s šopkom topline v srcih, zanj pa bi se radi zahvalili našim gostiteljem, Kud AA Rimske Toplice in JSKD Laško in Ivanu Medvedu.
Fotografije: Vladimir Kržišnik
Zapisala: Ivana Gantar

Ni komentarjev:

Objavite komentar