četrtek, 19. januar 2017

MUZE, PRI MUZAH, Z MUZAMI

Na literarnem natečaju Založbe MAUS so se z erotično poezijo preizkusili tudi trije člani Literarnega društva RIS, in sicer: Ana Balantič, Jože Brenčič in Milena Miklavčič ter bili povabljeni k sodelovanju v osrednjem programu Festivala v Mariboru.
Žirijo, ki jo je sestavljala šestčlanska komisija: Ana Porenta, Marjan Pungartnik, Borče Panov, Miodrag Jakšić, Aleksandra Jelušič Pika in David Bedrač, je z erotično poezijo najbolj prepričal in tudi odletel med Apolone, Kristian Koželj, družino Muz pa je dopolnila Petra Bauman.
Torej, 13. in 14. januarja se je na Festivalu erotične poezije, » Muze, pri muzah, z muzami« v Mariboru predstavilo več kot 50 slovenskih in tujih pesnikov. Prvi večer vsi izbrani pesniki za nastop, naslednji večer pa se je v polfinalu pomerilo 12 izbranih pesnic in pesnikov, ki so se potegovali za naziv Apolona oziroma Muze V. erotičnega festivala 2016. Priložnostno bo izšel 1. mednarodni zbornik erotične poezije, v katerem bodo objavljene pesmi tudi dveh risovih Muz in Apolona.
In kako daleč nazaj segajo zapisi erotičnih pesmi na Slovenskem? V antologiji slovenske erotične poezije je bilo le malo takšnih zapisov, ugotavlja dr. Alojzija Zupan Sosič. Prvi znani zapis tovrstne vesele pesmi je zagrešil, leta 1774 rojen prleški duhovnik Štefan Modrinjak.

Zapisala: Ivana Gantar


1 komentar: