ponedeljek, 10. maj 2010

Literarna šola na Vojskem v duhu velikih primorskih pripovednikov Cirila Kosmača in Franceta Bevka

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je na Vojskem,  od 7. do 9. maja, pripravil drugi del letošnje literarne šole. 

Skupni konec tedna ljubiteljev slovenske literature je potekal zelo intenzivno - z delavnicami in literarnimi branji. Udeležilo se ga je šest članov Literarnega društva RIS.

Literarna branja

Na prvem literarnem večeru so se predstavili člani Literarnega društva RIS, ki se šole niso udeležili. Predsednica Andrejka Jereb je društvo in njegovo delovanje predstavila udeležencem. Brali so: Matej Cigale, Andrejka Jereb, Rafael Lapajne, Darko Likar, Marta Šavli, Rafael Terpin in Jelka Trček.


Sledila je predstavitev pesmi mentorjev Mete Kušar in Jožeta Štucina. 



Letos obeležujemo obletnico velikih primorskih pripovednikov Franceta Bevka in Cirila Kosmača. Je tudi Tantadruj Čedermac? so sobotni večer naslovili organizatorji. Najbrž ni potreben dodaten komentar, če omenimo samo, da je branje odlomkov iz njunih del in pogovor udeležencev o njih, trajal več kot pet ur. Vsem udeležencem bo ostal v najlepšem spominu slabo poznan sestavek Franceta Bevka. Napisal ga je pred štiridesetimi leti za glasilo osnovne šole v Cerknem. Iz orumenelih, na pisalni stroj natipkanih listov, ga je brala Sabina Eržen, takratna mentorica glasila. Tokratni mentor pesniške delavnice Jože Štucin, je povedal, da je bil prav v tem glasilu objavljen njegov prvi literarni prispevek. 

Šola se je v nedeljo zaključila s predstavitvijo literarnih prispevkov udeležencev. Zanimiva je raznolikost našega načina sporočanja. Mogoče pa se prav zaradi raznolikosti vzpostavlja večja medsebojna naklonjenost. Člani RIS-a, ki smo sodelovali, smo: Ana Balantič, Irena Cigale, Sabina Eržen, Vladimir Kržišnik, Slavica Uršič in Stanka Žitnik.

Literatni kažipoti: Prozna delavnica

Prozno delavnico je vodila pesnica, esejistka, publicistka, avtorica radijskih umetniških in kulturno-zgodovinskih oddaj Meta Kušar. Pod njenim vodstvom smo analizirali poslane prispevke in spise, ki smo jih na delavnici napisali na temo Franceta Bevka. Moderatorka je dajala prednost negativni kritiki, zavedajoč se, da nam božanje ne bo pomagalo pri naši nadaljnji literarni rasti. Premišljeno je izbirala odlomke posameznikov in ob njih opozarjala na možnosti izboljšave. Motil bi se, kdor bi mislil, da pripombe veljajo samo za obravnavanega avtorja. 

Literatni kažipoti: Pesniška delavnica

Mentor je bil Jože Štucin, pesnik, literarni in glasbeni kritik, urednik pri reviji Primorska srečanja...

Vodja literarne šole JSKD je bila tudi letos Dragica Breskovar. Samostojna svetovalke JSKD in urednica revije Mentor. Energija, ki je izžarevala iz nje, se je dotaknila vsakogar. Ni mogla biti hkrati prisotna v obeh delavnicah, vendar so njena prefinjena ušesa in čut za literaturo, dojela vse.

Gostitelj literarne šole, Rado Božič, koordinator JSKD OI Idrija, je za udeležence šole organiziral obisk Muzejskega rudnika Antonijev rov. V spomin jim je poklonil knjige "Idrija: zgodba o petstoletnem srebrnem studencu".

Ni komentarjev:

Objavite komentar