nedelja, 2. maj 2010

Rafael Lapajne v Trbovljah

V četrtek, 15.maja ob 19:30, je bil v Domu svobode v Trbovljah zanimiv glasbeno-literarni večer, ki se ga je udeležilo zavidljivih 86 poslušalcev, ki so za obisk plačali tudi vstopnino. Priredila ga je mlada študentka hrvaščine, srbščine, makedonščine in muzikologije, Nina Novak, z umetinškim imenom Oiseau(ptica po francosko) in sicer ob prvi obletnici izida njene knjige pesmi Drevo življenja (Drvo života. Mlada pesnica, ki je doma iz Trbovelj, piše v hrvaščini, svoje pesmi pa je tudi prevedla v slovenščino, tako, da sta nastali tako rekoč dve knjigi: ena v slovenščini in druga v hrvaščini. Vse svoje pesmi je tudi uglasbila in jih na koncertu zapela, medtem ko se je sama spremljala na kitaro.
Nina, katero sem spoznal lani na pesniškem maratonu v Železnikih, me je povabila, da v cca 10 minutah preberem nekaj svojih pesmi. Izbral sem večino že objavljenih v lanskem zborniku Zaris v čas. Te so bile: Kam, Ne verjamem v laži, In zopet, Utrinek, Sporadični ekvinokcij, Slepa ljubezen, Ljubim te, Pomladno koprnenje in Poljubljam kamen, ter še neobjavljene: Takrat, Gejzir ljubezni, Čas, Jaz in Bon bonbon. Poleg mene je svoje pesmi bral še Tomaž iz Železnikov.
Tomaž in njegov prijatelj sta igrala tudi na velika "orientalska rogova".
Minimalistična scena, sestavljena iz na rdečo odrsko zaveso pripetih majic s potiskom naslova zbirke, primernega ozvočenja ter neprisiljeno gibanje avtorice in nas sonastopajočih po odru in dvorani, kar je zasnovala avtorica sama, je ustvarilo prijetno sozvočje med poslušalci in nastopajočimi. Ti so zelo zavzeto poslušali več kot dveurno dogajanje na odru in v dvorani. Na koncu so bile kritike zelo pohvalne.
Nina je ta svoj koncert posvetila tudi žrtvam potresa na Haitiju, ter otrokom v Afriki. Njim je namenila del sredstev, zbranih s prodajo knjig in spominskih majic.

Rafael

Ni komentarjev:

Objavite komentar