sreda, 3. oktober 2012

Kako so se zadnjo nedeljo v septembru muzale glasbene in literarne muze

Kako se v pustem nedeljskem popoldnevu kratkočasiti , so se spraševali obiskovalci Turistične kmetije Na ravan pod Bevkovim vrhom na Cerkljanskem, spraševali pa so se tudi organizatorji tega popoldneva, idrijski društvi Glasbene Muze in Literarno društvo Ris.

Ob prijaznem nudenju gostoljubja družine Demšar, ki slovi po izdelavi prvovrstnih sirov in drugih mlečnih izdelkov, je stekel literarno glasbeni show z naslovom Pogledi z griča. Recital je bil načrtovan že pred štirinajstimi dnevi, a so ga prireditelji zaradi nujne zadržanosti gostiteljev morali preložiti. Zato pa je to zadnjo septembrsko nedeljo kmetija zadihala v pravem prijateljskem ozračju. Izpod prstov mladih domačink Mance in Ane Marije pod mentorskim vodstvom pianistke Maje Tajnšek je donela klavirska glasba, iz grl sta se razlegla glasova Mateje Kunstek in Aleša Magajne, ki sta ob klavirski spremljavi profesorice Maje nostalgično pričarala nekaj domala pozabljenih slovenskih narodnih pesmi, vsemu pa je čar dodala še mama Katica, dosedanja gospodarica kmetije, z recitacijo Prešernove pesmi Glosa. Scenarij recitala in voditeljstvo sta zasluga Mateja Cigale, svoja besedila pa so prispevali še Sabina Eržen, Slavica Uršič, Irena Cigale, Marta Šavli, Ivanka Gantar in Andrejka Jereb. Popoldne torej, ki se je izrisalo v prisrčno druženje in povezanost med domačini, obiskovalci in nastopajočimi.
Literarno društvo Ris s tem dogodkom začenja jesensko-zimsko obdobje predstavitev svoje ustvarjalnosti. Že v sredo 3. oktobra 2012 se bodo v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija z novejšimi deli predstavile štiri njegove članice. Organizator tega večera JSKD enota Idrija je ob praznovanju 140. obletnice ustanovitve Društva slovenskih pisateljev in pesnikov v goste povabil slovenskega pisatelja Vlada Žabota. V torek 9. oktobra 2012 pa bo v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija predstavitev prvenca Irene Cigale z naslovom Jaz Borut. Knjiga je zbirka kratkih zgodb o dogodivščinah in odraščanju avtoričinega vnuka.
Andrejka Jereb

Ni komentarjev:

Objavite komentar