nedelja, 14. oktober 2012

Predstavitev prvenca Irene Cigale

No pa smo dočakali še eno literarno delo. Ponosni smo na našo Ireno Cigale, ki je izdala svojo prvo knjigo Jaz Borut. Ob tej priložnosti Ireni iz srca čestitamo in želimo še mnogo nadaljnjih izdaj.

Dovolite, da strnem nekaj vtisov s torkove slovesne predstavitve:
V torek 9. oktobra 2012 je Mestno knjižnico in čitalnico v Idriji  napolnilo lepo število obiskovalcev, ki so želeli prisluhniti naši članici Ireni Cigale ob izidu njene prve knjige z naslovom Jaz Borut. Delo je zbirka zgodb, v katerih je glavni junak Irenin vnuk Borut. Avtorica, natančna opazovalka in zapisovalka je vsebino dogajanj črpala iz vsakdanjega doživljajskega sveta svojega vnuka, ki ga je spremljala od tretjega leta dalje pa vse do vstopa v šolo. Zgodbe so zabavne, domišljijsko pretehtane in berljive in kot take prepričljive in iskrene. Skoznje je čutiti avtoričino neznansko ljubezen do otroka in prav zaradi tople iskrenosti je knjiga velikega pomena tako za odraslega bralca kot tudi za mlade bralce.
Knjigo je izvrstno likovno opremil Gregor Koželj, risbice je prispeval tudi sam Borut, oblikovala jo je Mojca Tronkar, Matej Cigale jo je tehnično uredil, založila pa Založba Bogataj.

Andrejka Jereb

BORUT se nam je predstavil  
 
   Člani RIS a imamo glede nekaterih stvari pa res srečo. Poleg tega, da uspevamo držati kontinuiteto in ne popuščamo v svoji ustvarjalnosti in kulturnih aktivnostih, smo skupaj zbrani zelo različni ljudje. Bolje bi bilo mogoče reči, da smo se v društvu našli literati, ki delamo zelo različne stvari.
   Kako zelo poseben rezultat lahko da  unikatna kombinacija odnosa med babico in vnukom in na drugi strani zmožnost, spretnost, talent ta odnos opisati na žlahten in zelo originalen način, to smo preteklo sredo spoznali v idrijski knjižnici. Pod oboki kulturnega hrama nam je svojo knjigo predstavila naša članica Irena Cigale. Knjiga s pomenljivim naslovom »Jaz, Borut« je svojo prijazno popotnico med bralce doživela na zelo prijeten, svečan način. Predstavila nam jo je seveda avtorica, skupaj z soustvarjalci in založnikom D.Bogatajem.
   Svoj izjemen prispevek knjigi je lepo opisal ilustrator Gregor Koželj. S svojimi živahnimi miniaturami je bralcu že prej kot se spusti na potep med vesele fantkove prigode, nakazal živahnost in radoživost Borutovih dogodivščin. Res, knjiga je tako z vsebino, kot s celostno podobo izdelek na zelo visokem nivoju.
   Seveda smo prisluhnili tudi kratkim odlomkom iz zgodb, ki so po večini napisane v prvi osebi, oziroma iz perspektiva malega, navihanega naslovnega junaka. Nekaj vrstic za pokušino sta nam tako prebrali sama avtorica, v pomoč pa ji je bila Andrejka Jereb, ki je prispevala tudi komentar na Irenino delo.
   Skratka, prepričan sem, da je nova Irenina in naša knjiga lep dosežek in še en pomemben kamenček  v mozaiku lokalne in širše ljubiteljske kulture, ki ga vsak posebej in skupaj po svojih najboljših močeh sestavljamo.
   Avtorici in vsem njenim soustvarjalcem pa še enkrat vse čestitke skupaj z željo, da bi njen Borut našel pot med čimveč bralcev in da bi ji bile njene muze s svojimi navdihi enako naklonjene še naprej.

Dare Likar


Ni komentarjev:

Objavite komentar