nedelja, 30. junij 2013

Ida Semenič je predstavila svojo drugo pesniško zbirko „LETO PODPIŠE KNJIGO SPOMINOV prigodnice s primorsko dušo“ v obnovljeni Rudarski hiši v Idriji




28. junija 2013 je Rudarska hiša ponovno zaživela. V njej je upokojena medicinska sestra Ida Semenič, ki je prva leta delala v Psihiatrični bolnici, stanovala.Idine pesmi prihajajo iz njenega srca in se dotaknejo bralca. Ravno prav so razumljive, da ga ženejo k ponovnemu branju in odkrivanju sporočila. Je mojstrica besednih zvez. Občudovanja vredna je iskrenost. V ambientu obnovljene Rudarske hiše smo imeli obiskovalci prav poseben občutek. Kaj je čutila Ida, si lahko samo mislimo.

Zbrali smo se člani Literarnega društva RIS, nekdanje Idine sodelavke in še nekaj obiskovalcev. Več majhen prostor ni dopuščal, še tako so se morali nekateri zadovoljiti s stojišči.


Po uvodnem pozdravu predsednice literarnega društva Ivane Gantar je vlil dobro voljo v naša srca kitarist in pevec Vinko Tavčar. Sledil je pogovor pesnice Ide Semenič z Ivano Slamič, slavistko in priznano literarno kritičarko. Vsi ju dobro poznamo, zato smo pričakovali zanimiv pogovor. Gospa Slamičeva nikoli ne razočara s pronicljivim vodenjem razgovora. Odlična poznavalka literarne teorije spretno ugotavlja, kaj je za posamezno skupino poslušalcev najzanimivejše.  



Doživeli smo izjemno sproščen, zanimiv, humoren in poučen večer. Med nami sta bila urednika portala Pesem.si Ana Porenta in Gregor Grešak, ki je Idino pesniško zbirko tudi založil. Pri isti založbi je izšla Idina prva pesniška zbirka z naslovom KOT DA IMAŠ SRCE. Na idrijski predstavitvi smo spoznali tudi ilustratorja Rajka Gorjana. Ilustracije se povsem ujemajo z vsebino pesmi. Ukvarja se s fotografijo, slikanjem, oblikovanjem, izžiganjem v les računalniško grafiko, video medijem in pesnikovanjem. „Umetnik mora videti z očmi, srcem in razumom,“ pravi. Ida je želela, da nekaj njenih pesmi preberemo člani Literarnega društva RIS. Brali smo: Ana Balantič, Irena Cigale, Ivana Gantar, Radica Pahor, Slavica Uršič, Milena Miklavčič, Sabina Eržen in Manja Plešnar. 




 
Ob kozarcih vipavskega vina in prigrizkih smo prijateljsko klepetali in nato zadovoljni zapustili prostor prijetnega dogodka. Obogateni z Idino poezijo in Ivanino razlago smo kovali verze, zavedajoč se, da bo potrebno temeljito preštudirati literarno teorijo, brez katere poezija ni prava.



Tekst: Irena Cigale
Fotografije: Vladimir Kržišnik



Po končani prireditvi je Ida napisala pesem;
VETER SANJ

Kakor takrat
me nocoj življenje boža.
Kakor takrat
sem zadrhtela kot brokat,
ki ga veter sanj obkroža
in še cveti v srcu  roža
kakor takrat.

3 komentarji:

  1. Čudovito doživetje, upam, da jih bo še veliko teh srečanj, ki napolnijo srce in iskrijo duha z vsem tistim lepim, ki je v nas vseh.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čudovito doživetje, upam, da jih bo še veliko teh srečanj, ki napolnijo srce in iskrijo duha z vsem tistim lepim, ki je v nas vseh.

    OdgovoriIzbriši
  3. In, da boš lahko prišla kdaj tudi zraven.

    OdgovoriIzbriši