sreda, 4. september 2013

Zaključni del dvodnevnega VII. Literarnega maratona RDEČA JABOLKA Ajdovščina 2013, ki je potekal v dvorani Prve slovenske vlade v Ajdovščini, v torek 3. septembra 2013, od 15.00 do 20.30 ure


Popoldanski del maratona je bil namenjen avtorjem literarnih zapisov PISMO MOJI MAMI, ki so se odzvali vabilu Društvu animatorjev Norma 7 in poslali svoje prispevke v mesecu marcu oziroma aprilu letošnjega leta. Na razpis društva je prispelo 62 prispevkov. Vse prispevke je pregledala in ocenila petčlanska komisija, ki jo je vodila Majda KNE, slovenska pesnica in prevajalka. Komisija je imela silno teško delo, saj so na razpisu sodelovali tako učenci osnovnih šol kot oskrbovanci domov starejših občanov. Prispevki so bili tudi žanrsko zelo različni. Po medsebojnem usklajevanju je komisija naredila le ožji izbor, ni pa določila zmagovalcev. Društvo animatorjev Norma 7 je vse prispevke zbralo v Zborniku, ki so ga prejeli vsi udeleženci natečaja. Res lepo in vsi smo bili prijetno presenečeni.
Na razpis je poslalo svoje prispevke tudi 10 članov Literarnega društva RIS in sicer: Ana Balantič, Irena Cigale, Dragica čuk-Novak, Ivanka Gantar, Dare Likar, Meta, Milena Miklavčič, Roža M. Pečnik-Kertel, Marija Manja Plešnar in Slavica Uršič
V ožji izbor smo se uvrstili: Ana Balantič, Dare Likar, Irena Cigale in Milena Miklavčič.



Avtorji so imeli priložnost svoja dela predstaviti udeležencem maratona. V kolikor niso želeli sami brati svojih del, so ta prebrali člani bralne skupine Društva Norma 7 (večinoma težki invalidi na vozičkih).
Po resnično maratonskem branju, ki je trajalo več kot 6. ur, a smo ga poslušalci zaradi pestrosti zbrano in z zanimanjem spremljali, so vsem udeležencem v avli Dvorane prve slovenske Vlade člani Društva Norma 7 pripravili še zakusko. Ob sproščenem klepetu se kar nismo mogli posloviti od naših gostoljubnih gostiteljev.



Kdor bo le mogel, se bo prireditve udeležil tudi drugo leto.

Napisala: Irena Cigale
Fotografije: Milena Miklavčič

12 komentarjev:

  1. Društvu Norma in gospe Vlasti, ki nosi največje organizacijsko breme prireditve vse čestitke za uspešno organiziran dvodnevni dogodek, hvala tudi za zbornik,pisma so dobra, dolga in zelo zahtevna, vzela si bom čas in jih prebrala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Društvu tudi jaz ćestitam. Upam, da bodo nadaljevali z delom. Sama prireditev pa se mi je zdela, milo rečeno grozna.
    Absolutno predolga branja. Da ne govorim o tem, kaj vse ljudje pišejo in to predstavljajo kot literaturo. Od suhoparnih pogrebnih govorov, opisovanj zdravljenja pa celo do družinskih sporov. Z veseljem ugotavljam, da so prispevki RIS ovcev lepo dvignili nivo. Drugače pa, v velikem ovinku mimo literarnih maratonov. Dare lp

    OdgovoriIzbriši
  3. v kratkem pogovoru z voditeljico prireditve, mi je bilo povedano, da smo Risovci (Dare, Ana, Irena in moja malenkost)prišli v ožji izbor kot najboljši.

    je pa res, kar je zapisal že Dare, da se ni točno vedelo, komu je bil literarni maraton pravzaprav namenjen.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dare je pozabil omenit, da je bilo kakšno branje tudi kot bi bilo branje pravljic otrokom in se mi je zdelo tudi neprimerno. Če je naslov natečaja Pismo moji mami, naj to tudi bo, ne pa kaj drugega. Se pa z njim strinjam. Prozo bi morali brati samo odlomke, ne pa kot se je tu dogajalo.
      Torej v bodoče berite tam samo Risovci (to mi je prišlo na misel zaradi samovšečnosti).
      Seveda je to vse pri kom vzpodbudilo sklep, da v bodoče ne bo sodeloval kot še kje drugje ne. Sicer pa vsa pohvala društvu, da je vsaj zbornik na koncu vsega za spomin na udeležbo v natečaju.

      Izbriši
    2. Vsekakor nisem prepričana, da smem komentirati stvari, katerih se nisem udeležila.
      Kljub vsemu bi rada najprej povedala, da se anonimnežem nerada oglašam, ker menim, da vendarle imamo vsak svoje ime in priimek, toliko v vednost vsakemu, ki se pod nepodpisom skriva.
      Ker pa se vse skupaj tiče komentarja na naši spletni strani in sem slučajno predsednica društva Ris, pa se moram dotakniti besede SAMOVŠEČNOST.
      Poznam člane, poznam njihovo kvaliteto in kvantiteto, zato pa toliko bolj sigurno lahko zatrdim, da nikjer ne nastopamo zaradi samovščenosti. Nekateri člani so zelo uspešni in uveljavljeni literati, kar pomeni, da imajo za seboj tudi nekakšno kilometrino, po kateri so se z nastopajočimi na gornji prireditvi razlikovali in, ker gre tudi za nastope na številnih podobnih večerih je pričakovati, da so bile razlike v kvaliteti opažene bolj kot je morda kdo pričakoval.
      Ker pa je zadeva izpeljana zgolčj po plati dobre volje nekaterih gonilnih oseb v Društvu Norma 7, pa seveda kljub vsemu napisanemu, gre predvsem njim zahvala. Tudi najboljši delajo napake, zakaj jih torej ne bi oprostili ljubiteljem.
      Hvala vsem za trud.
      Ivana Gantar

      Izbriši
  4. Tema, bolj kot oblika je bila zelo zahtevna, vsi smo otroci mater in očetov,ki so ravno tako različni, kot smo mi sami.Tudi starosni razpon avtorjev od osnovnošolcen do skoraj stoletnikov je temi dodal dodatne odtenke. Je pa organizacija vsakega srečanja tudi nabiranje izkušenj za organizatorja in tudi za udeležence. Vaja dela mojstra, vsi se še vedno učimo na napakah.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prav imaš, Dragica.In srečo imamo, dokler se lahko učimo. Glede dolžine branja se mi zdi samo po sebi umevno, da vsak prebere le del besedila. Jaz sem naredila tako. Zbornike imamo, vse nam je na razpolago. Koliko je primerno, se mora pa vsak sam naučiti. Konec koncev smo vedeli, koliko nas je. Organizatorjem bi priporočala, da časovno omejijo in neposlušne opozorijo z zvoncek, kot je včasih v parlamentu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Irena, tvoj predlog z zvončki je zelo dober in ga bi bilo dobro uporabiti, s tem da bi udeleženci in bralci natečajev bili o tem v naprej obveščeni.

    OdgovoriIzbriši
  7. Morda kdo od vas ve, se da zbornik dobiti tudi po pošti,če je namenjen vsem, tudi če se prireditve nisem udeležila bi ga rada dobila. Veselim se tudi z vami za dosežen uspeh:-) !Lep pozdrav,
    Ina Iz Kobarida

    OdgovoriIzbriši
  8. Vsakomur, ki je poslal prispevek za natečaj, zbornik pripada, čeprav ni bil na prireditvi. Drugače kontanktirajte s prireditelji. Najbolje z Vlasto.V kolikor potrebujete njen elektronski naslov, vam ga bom poslala.

    Irena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala..pa so se mi ravno danes oglasili da mi pošljejo:-) lp
      Ina

      Izbriši
  9. Bolezen mi je preprečila, da bi Zbornik prej prebrala. Glede na raznoliko sestavo piscev in upoštevajoč, da ni bilo sredstev za lektoriranje, se mi zdijo prispevki odlični. Takih prireditev si lahko samo želimo.
    Branja so bila povečini predolga, vendar v skladu z naslovom - Maratonsko branje. Sem pa vsekakor za to, da se čas branja v prihodnje omeji.
    Hvala prirediteljem. Zahvaljujem se tudi ilustratorki Dori Božič, ker je naključje naneslo, da je na predpasniku njene mame prav ime glavne junakinje zgodbe.
    Irena Cigale

    OdgovoriIzbriši