petek, 4. oktober 2013

Milena Miklavčič na 18. srečanju slovenskih mladisnkih pisateljev


Od 26. do 28. septembra  je v Murski Soboti in v Veliki Polani potekalo 18. srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede. To je tradicionalni vseslovenski literarni festival, na katerem so se tudi letos zbrali literarni ustvarjalci, ki pišejo za otroke in mlade, literarni strokovnjaki, ki preučujejo mladinsko književnost, knjižničarji in književni pedagogi, ki so povezani z mladinsko književnostjo. Na srečanju vsako leto podelijo večernico, nagrado za najboljše izvirno leposlovno mladinsko delo, ki jo podeljuje Časopisno-založniško podjetje Večer. Letos jo je prejel pisatelj Peter Svetina za knjigo Ropotarna.


Petek, 27. septembra, je bil rezerviran za obiske literarnih ustvarjalcev na pomurskih osnovnih in srednjih šolah. Letos so našo članico Mileno Miklavčič – mladinsko pisateljico , pravljičarko in pisateljico povabili na OŠ III. V Murski Soboti. Malčki iz 2. in 3. razreda so jo pričakali na hodniku in potem so se družili toliko časa, dokler se niso naveličali. Istočasno je pisatelj Slavko Pregl zabaval učence iz višjih razredov in tudi on se je vrnil v zbornico zelo dobro razpoložen.


V okviru osemnajstega Srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede 2013 so se odpravili tudi na ekskurzijo Po poteh Miška Kranjca.
V kulturni dvorani v Veliki Polani pa so slišali marsikaj zanimivega na simpoziju Tematiziranje revščine v slovenskih mladinski književnosti, obenem pa so si lahko v avli kulturnega doma ogledali razstavo z naslovom Večerničina literarna bera 2012.
Še istega večera so na domačiji pisatelja Miška Kranjca predstavili projekt Društva slovenskih Pisateljev Slovenska pisateljska pot, ki se začne na domačiji Miška Kranjca v Veliki Polani in pelje sedemsto kilometrov po vsej Sloveniji, na poti pa se lahko popotniki ustavijo na domačijah znanih slovenskih literatov. Sledila je predstavitev Ustvarjalnega in doživljajskega ateljeja pri dobrih ljudeh, ki ob domačiji pisatelja Miška Kranjca v Veliki Polani vključuje še štiri nove lesene zgradbe ob domačiji, v katerih bodo literati in drugi obiskovalci lahko tudi bivali. Pisatelji so druženje zaključili z literarno-glasbenem večerom in pogostitvijo z bujto repo.

Povedati je treba še, da Milena te dni nestrpno čaka na dvojno rojstvo: nagrajena slikanica Gal in lačne hruške ter knjiga za odrasle Ogenj rit in kače niso za igrače, sta namreč tik pred izidom.

1 komentar:

  1. http://os3ms.si/joomla/index.php/dnevi-dejavnosti-mainmenu-114/1063-prireditev-oko-besede

    OdgovoriIzbriši