sobota, 9. marec 2013

Naši literati na marčevskih prireditvah

Dan žena v Hotelu Jožef

Recital avtorskih pesmi Andrejke Jereb "Pesem je podana roka".


Nekaj veličastnega me je te dni prevevalo, ko sem prejela vabilo Hotela Jožef v Idriji. Andrejka Jereb, članica našega društva, nas je v prečudovitem ambientu Hotela Jožef in dominantni družbi interpreta Luka Ličarja ob izvrstnem vihtenju violinskega loka, nadarjenega Erina Čoralića prav na 8. marec, enostavno rečeno, očarala.

50 minutni sprehod skozi njeno pesem je razdelila na tri dele. V prvem se je spraševala kdo je, kam potuje, kaj na tej poti pričakuje ... V drugem delu nam je odluščila svetle in temnejše barvne odtenke iz življenja dveh, v tretjem delu pa sta z Lukom Ličarjem poslušalstvo popeljala skozi sodoben čas, ki je poln turbulenc in disonanc.


Po dolgem aplavzu nas je mlad violinski virtuoz Erin Čoralić še enkrat popeljal v svoj svet glasbene umetnosti.
Sledil je bogat prigrizek, delo spretnih rok kuharskih mojstrov Hotela Jožef.
Ob čestitkah in toplih stiskih rok ter iskrivih očeh nastopajočih in poslušalcev, je bilo moč razbrati tisto, kar uspeta beležiti le razum in srce, besedni zaklad do tja enostavno ne seže.





Ivana Gantar

Filmska glasba v družbi literature

KUD Glasbene muze iz Idrije je skupaj z Japan Piano Centrom iz Ljubljane, v petek 8. marca 2013, organiziral večer filmske glasbe v družbi literature.  Poleg šestih članov KUD-a (Ana Marija Demšar, Manca Demšar, Daša Vončina, Marcel Škofic, Anja Istenič in Blaž Benedik Ivanov) so sodelovali še trije učenci GŠ Franc Šturm iz Ljubljane (Uroš Čakš, Jure Željko in Jure Hudoklin) in dva učenca GŠ Škofja Loka (Ivan Vastl in Julija Rakovec). Za mlade glasbenike je bilo gotovo veliko doživetje igranje na pravem koncertnem klavirju pred številnim občinstvom.




Organizatorka večera Maja Tajnšek pa je skupaj z violinistom Brankom Brezavščkom zaigrala 12 večnih filmskih uspešnic (Titanik, Larina pesem, Pesem ptic trnovk, Love story ...). Tudi za moja nepoznavalska ušesa je bila izvedba resnično vrhunska.  




Večer je z branjem svojih del popestrila tudi naša članica Irena Cigale. Prebrala je  tri zgodbice, ki so se odlično vključile v glasbeno tematiko. S svojo interpretacijo je navdušila res številno občinstvo. Posebej je potrebno poudariti, da je občinstvo povsem napolnilo salon, vendar je sama prireditev potekala v izredno sproščenem vzdušju, ki se je nato  nadaljevalo ob klepetu in  poskušanju dobrot iz kmetije Na Ravan.

Matej Cigale 


Literarni večer v Velikih Laščah

V četrtek, 7. 3. 13 se je ob 19. uri v Knjižnici Frana Levstika v Velikih Laščah začel odvijati literarni večer „Ko se pretegujejo še korenine“. Vodila ga je upokojena vodja knjižnice Mihaela Andromako Radič, ki podobne večere organizira vsak mesec. Tokrat je povabila manj znane literate, večinoma blogarje spletišča MMC RTV Slovenija. Iz našega društva sva bila povabljena Dare in moja malenkost Alenka. Nekateri blogarji so se osebno poznali že s prejšnjih srečanj, jaz sem imela prvič čast seči v roko andromahi, Stanetu, branki22, kobilica-poetu, mahu, binu in še nekaterim.




Gospa Mihaela je gledalce najprej povprašala, ali vedo, kdo so blogarji. Ker jim ta izraz ni bil povsem jasen, je razložila (delno so ji pomagali udeleženci sami), da so to tisti, ki pišejo spletni dnevnik. To pomeni, da svoja literarna (in drugačna), navadno krajša dela javno objavljajo na spletu. Pogovorili smo se o prednostih takega objavljanja, pa tudi nekaterih pomanjkljivostih. Ena od prednosti so tudi literarni natečaji, ki se zaključijo z izidom zbornika. Čeprav je veliko sodelujočih že izdalo svojo knjigo, je vsak počaščen z objavo v takem zborniku. Daretovi teksti so bili natisnjeni že v več zbornikih tega portala, v zadnjem je tudi moj sonet. Na blogu MMC namreč objavljam samo to pesniško zvrst.




Sledil je pomenek o številnih praznikih v mesecu marcu, ki si zaslužijo, da jih praznujemo ali o njih vsaj spregovorimo. Nekatere od njih so organizatorice domiselno predstavile tudi z namiznimi dekoracijami. Naj omenim samo rože za dan žena, trnovo krono s suhimi slivami za dan mučenikov in velikonočnega piščančka. Tudi sadje in domače pecivo nista manjkala.

Voditeljica je vsakega pisca na kratko predstavila, sami pa smo brali svoje pesmi in prozne odlomke. Vmes se je razvila še kakšna kratka debata med nastopajočimi in obiskovalci, saj je bilo vzdušje ves čas zelo sproščeno.

Razšli smo se polagoma šele po dveh urah in pol prijetnega druženja. Prepričana sem, da nikomur ni bilo žal in se bomo še srečevali na literarnih večerih.

Zapisala: Alenka Mihorič



Ni komentarjev:

Objavite komentar