torek, 12. marec 2013

Prve pomladanke so jegliči


V Galerija pri Črnem orlu v Idriji so v projektu Pomlad v Geoparku predstaviljene prve cvetlice  v prvem letnem času - jegliči. Pozdravljajo nas v slikah osnovnošolskih učencev, akademskeg slikarja Rafka Terpina, ljubiteljskih slikarjev, kot ročno izdelano cvetje iz papirja, v fotografijah ter tudi v besedi.


Najpomembnejši in največkrat upodobljen je posebnež med njimi – idrijski jeglič.
Kako se pomladansko cvetje dotika naših src in kako literati ta čar ubesedimo, smo slišali na samostojnem glasbeno literarnem večeru v ponedeljek 11. Marca 2013. Za prijetno glasbeno spremljavo je poskrbela mojstrica na klavirju  Maja Tajnšek.



Alenka Mihorič mu je že davno namenila čisto svoj sonet, Prijateljica z Gore, Elvica Velikonja nam je iz svoje nove knjige o rastlinah Trnovskega gozda prebrala pismo, ki ga je ob nenadejanem srečanju z njim pisala svojemu mentorju. Kako bogat je z njim in tudi z njegovim sorodstvom Jelenk, je že več let nazaj v Planinsekm vestniku pisal Rafko Terpin. To in razočaranje nad »skrbjo« pravih botanikov nam je interpretiral Dare Likar.



 
Osnovnošolske učenke iz Idrije in Črnega Vrha so prebrale svoja dela in dela sošolcev, ki so nastala v tokratnem literarnem natečaju. Scenaristka Sanja Rejc nam je o njem povedala še marsikaj. Spomila nas je na kraljev obisk, ki je bil namenjen le njemu in ga je v svojem dnevniku opisal kralejvi srpremljevalec. Sama pa sem se posvetila zgodbi njegove »družine«. Gostiteljica in organizatorka razstave in literarnega večera, Galerija Črni orel nas je na koncu še prijazno pogostila.
Priklicali smo pomlad, čuti se jo že na vsakem koraku. Najvažneje pa je, kot je napisal osnovnošolski učenec: »Idrijski jeglič ni za v teglič«, zato pohitite, pri Črnem orlu je na ogled še do 25. marca.


Anka Vončina

Ni komentarjev:

Objavite komentar