ponedeljek, 18. november 2013

V zavetju besede 2013

Drugi vikend v novembru je v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v sodelovanju z območno izpostavo Ljutomer v Mali Nedelji potekalo državno srečanje literatov seniorjev V zavetju besede. Srečanja se je udeležilo osem izbranih avtorjev finalistov po izboru državnega selektorja Zorana Pevca.


Zoran Pevec, pesnik, kritik, esejist, urednik, je med besedili 29 nominiranih avtorjev iz 6 regijskih srečanj izbral osem finalistov, in sicer: Ljudmilo Conradi iz Celja, Ivanko Kostantino iz Šempasa, Murko Kristan iz Ljubljane, Mileno Miklavčič iz Žirov, ki je obenem tudi članica RIS- a, Rudija Mlinarja iz Brežic, Vesno Šare iz Kopra, Rosvito Švajgeriz Maribora in Štefana Titana iz Tišine.



Državno srečanje se je začelo že v petek z literarnim večerom in s predstavitvijo vsestranske umetnice, Maje Gal Štromar. Majo smo spoznali kot svetovljanko, ki se najpogosteje pojavlja kot gledališka in filmska igralka, redno piše dramska besedila za gledališče in radio, je avtorica treh romanov in štirih pesniških zbirk, izdala je monodramo in otroško knjigo Črkolandija, obenem pa je tudi prevajalka. Na literarnem branju so predstavili njeni dve izdani knjigi: avtobiografski roman Misli name, ko ti je lepo.

V popoldanskem času je sledila delavnica s finalisti srečanja, kjer so s pomočjo državnega selektorja Zorana Pevca prebrali svoja besedila in jih tudi izboljšali. Odlomke proznih del in pesmi izbranih avtorjev so poslušalci spoznali ob predstavitvi letošnjega zbornika z besedili vseh nominiranih avtorjev z naslovom V zavetju besede 2013. Poleg literarnih besedil so v njem objavljena razmišljanja o pogojih, delu, poročilu in izboru  vseh osmih letošnjih regijskih strokovnih spremljevalcev (Goran GluvićMarica ŠkorjanecMarjan PungartnikDavid BedračPatricija Dodič,Tomaž MahkovicLela B. NjatinAna Porenta).

Zoran Pevec je v svojem uvodniku po izboru finalistov zapisal, da je bila »letošnja bera poslanih prispevkov obsežna in prav gotovo je bilo področnim selektorjem težko izbrati najboljše izmed njih. In podobno zahtevno je bilo od 29 področnih avtoric in avtorjev izbrati osem finalistov. Ker književnost ni športna disciplina, pa četudi v književnosti prijajo nagrade, se mi zdi pomembno, da seniorska srečanja v finalu niso zasnovana kot tekma za zmagovalko/zmagovalca, temveč da gre za dogodek enakih med enakimi. Z veseljem in zanimanjem ugotavljam, da so izbrani zapisi precej enakovredni glede na kakovost tako upovedanega kot tudi glede na vse zakonitosti, ki jih dobra literatura potrebuje. Zato sem prepričan, da so tokratni finalisti že v bližini uveljavljenih avtorjev, ki se dobro zavedajo, da je za pisanje književnosti pomembno literarno znanje in teorija ob seveda določeni meri nadarjenosti«.

Sobotni večer in nedeljsko dopoldne sta minila v gostoljubnem sprejemu ljutomerske območne izpostave  JSKD in njene vodje Mire Rebernik Žižek, ki je minil kot preplet literarne ustvarjalnosti, slovenske tradicije in prijetnega ambienta.

2 komentarja:

  1. Milena, pa tudi vsi drugi zmagovalci, iskreno vam čestitam. Za take zmage ni dovolj trud, kaj šele sreča, odločilna je nadarjenost.

    Irena

    OdgovoriIzbriši
  2. Moje čestitke Mileni, pa tudi Ivanki Konstantino, s katero se srečujeva pri profesorici Ivani Slamič.

    OdgovoriIzbriši