petek, 29. november 2013

Kako pa v RISu Primorci beremo

Naj se še tako vrtimo okoli nasilja, to ostaja, je bilo in bo. Zato tudi mi Primorci, ki skozi leto pridno prebiramo raznovrstno slovensko literaturo ne moremo mimo tega problema. Vsaka povest, roman ali pesem ima vtkano tudi nit, ki se ji reče žalost, trpljenje, izkoriščanje. Če se pisatelju slučajno zapiše preveč sreče v knjigo, pravimo, da je patetična, neresnična, mlačna, plod njegovih neuresničenih sanj. Bralne brbončice se napihnejo samo ob grozljivkah. Te dni se na spletu vrti zgodba o nasilju nad našim pesnikom in pisateljem Kajetanom Kovičem, drugim še živečim od znane četverice v Pesmih štirih.    
Ob letošnjem zaključku Primorci beremo, smo se soočili z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, predavateljico, publicistko, pisateljico in humanitarno delavko, predvsem pa nekdanjo vrhovno državno tožilko, ki je pred devetimi leti, vseskozi soočena z nasiljem v družinah, ustanovila Beli obroč Slovenije. Je ženska z občutkom za pravičnost in pravi, da je bila že od nekdaj posebna.  V mestni galeriji med slikami idrijskih motivov letošnjega Bienala slikarjev amaterjev, smo se v petek 22. novembra predali njenemu zvenečemu glasu, ki še kako kliče po strpnosti, dobroti ... Njeno priznanje o nemoči celotne organizacije vsem prizadetim nuditi pomoč, zavetje, pravico, nas je presunila. Ni denarja, sodni mlini prepočasni. Med drugim pa jim čas kradejo še ljudje, ki bi se pravdali za vsako figo, že zaradi sosedove smreke, ki zakriva pogled na dvorišče tretjega soseda, zaradi preglasnih zvonov, zaradi mladega para, ki ne more ukrotiti joka otroka, ki zjutraj noče v vrtec in ga je polna ulica, zaradi ...  
Pred nami je razgrnila smisel svojega početja in nam dala misliti. V podporo žrtvam nasilja se je tudi tokrat odpovedala honorarju in letošnjim bralcem je podarila eno od štirih izdanih knjig Živi in pusti živeti, v kateri je zbrala kolumne, ki so se nabirale devet let odkar obstaja Beli obroč.
Da smo tudi v našem RISu bralno navdušeni, pove že udeležba štirih članic Sabine Eržen, Anke Vončina, Slavice Uršič in Ane Balantič.  Novica, da je Daretova Faca najbolj brana v letošnjem letu v idrijski knjižnici in da je prišlo priporočilo za njeno umestitev na seznam od ene Primorskih knjižnic, je tudi dovolj zgovoren dokaz kakšne potenciale imamo v društvu.

Napisala: Ana Balantič

Ni komentarjev:

Objavite komentar