četrtek, 8. april 2010

Kal v poeziji – umetnost brez meja

Občina Podbonesec razpisuje šesto izvedbo mednarodnega pesniškega natečaja “Kal v poeziji – umetnost brez meja”.
Natečaj je nastal zato, da bi utrjeval združevanje med ljudmi in s pomočjo poezje širil skupna čustva in občutja, ki presegajo vsako jezikovno pregrado.
Prva izvedba leta 2004 je predvidevala sodelovanje z neobjavljenimi poezijami v italijanskem in slovenskem jeziku, vključno s krajevnimi narečji; s tem smo želeli počastiti vstop Slovenije v Evropsko unijo. V naslednjih letih smo se spomnili mnogih naših ljudi, ki so odšli po svetu ter ustvarili številčne in živahne skupnosti v deželah, kjer se govori francosko, angleško in nemško, ter v izvedbo 2005 vključili francoščino, v izvedbo 2006 in 2007 angleščino, v izvedbo 2008 nemščino, v izvedbo 2009 pa furlanščino.

Za natečaj 2010 smo predvideli, poleg italijanščine in slovenščine, tudi španski jezik.
Kot je že utrjena praksa, želi natečaj poleg spodbude številnim odraslim, ki radi izražajo svoja čustva in občutke v vezani besedi poezije v enem od treh jezikov natečaja, posebej ovrednotiti sodelovanje učencev osnovnih in nižjih srednjih šol, za katere je predviden poseben oddelek.
Doslej je bilo na natečaj predstavljenih več kot 1.800 del: nekateri pesniki v oddelku odraslih so svoja dela predstavili na vseh izvedbah natečaja, v oddelku učencev pa smo zabeležili sodelovanje kakih štiridesetih šol iz Nadiških dolin in dežele Furlanije Julijske krajine, pa tudi iz drugih dežel in držav.
Občina Podbonesec in organizacijski odbor izražata svojo hvaležnost vsem sodelujočim, tako starim znancem natečaja kot novim, in se zahvaljujeta učiteljem, ki so dragoceno prispevali k rasti ljubezni do poezije pri svojih učencih.
Za leto 2010 je tema natečaja: "čar besed"

Natečaja se lahko udeležijo vsi pod naslednjima pogojema:  1. brezplačno mladi do dopolnjenega 17. leta,  2. polnoletni z vpisnino 15 evrov. 


Vsak udeleženec lahko sodeluje z največ dvema izdelkoma.

Zmagovalcu oddelkov bodo podarjene naslednje nagrade:
  • kategorija odrasli in študenti višjih srednjih šol
  • prvouvrščenemu: tridnevno bivanje za dve osebi v vrednosti 300 evrov v hotelu “Al Vescovo - Škof v Podbonescu, kjer je na razpolago center za dobro počutje:
  • drugouvrščenemu:  bivanje za 3 noči pri B&B Casa Poesia di Pillinini Anita v vasi Calla Občina Podbonesec.
  • Kategorija učenci osnovne in nižje srednje šole:
  • prvouvrščenemu: nagrada 150 evrov
  • drugouvrščenemu:  nagrada 100 evrov

Ni komentarjev:

Objavite komentar