četrtek, 22. april 2010

PESEM SI 10

Urednica in skrbnik spletne strani www.pesem.si vas vabijo na prireditev ob izdaji četrtega zbornika. V njem so objavljene ŠTIRI pesmi naše ANDREJKE JEREB.

 

Oglejte si vabilo.

 

 

 

VABILO in SPOROČILO

 

PESEM SI 10

 

izid četrtega letnega zbornika pesmi

 

 

PESEM SI 10, četrti letni zbornik najboljših pesmi z istoimenskega spletnega portala, bo izšel pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti v soboto, 24. aprila 09, ob 18. uri, na Trubarjevi domačiji na Rašici.

 

V Pesem si 10 je uvrščenih 75 avtorjev iz vse Slovenije (nekateri prihajajo tudi iz tujine), ki so s svojo dodelano avtorsko poetiko najbolj zaznamovali preteklo pesniško leto. Zbornik obsega 296 strani.

 

Pesem si 10 je že četrti knjižni izbor najboljših pesniških stvaritev, ki so uredništvo (in bralce) prepričale z izvirnostjo, jezikovnimi sredstvi, s svežino, z metaforiko in vsebino. Zbornik so s prostovoljnim in neplačanim delom uredile urednice portala v letu 2009/10: Zalka Grabnar Kogoj (dramatičarka, pesnica, pisateljica iz Ljubljane), Aleksandra Kocmut (pesnica, pisateljica, lektorica, prevajalka s Prevalj), Lidija Brezavšček (pedagoginja, pesnica, prevajalka iz Radovljice) in Ana Porenta (pesnica, pisateljica in pedagoginja iz Velikih Lašč).

 

V treh letih, odkar portal obstaja, se je nanj nateklo preko 23 000 pesmi, ki jih objavlja zdaj že 900 članov. Na spletni strani ustvarjalci objavljajo avtorsko poezijo ne glede na starost in uveljavljenost ter poleg slovenščine (v večini) pesmi zapisujejo tudi v južnoslovanskih jezikih, španščini, francoščini, italijanščini, nemščini in angleščini. Portal je dnevno uredniško pregledan. Najboljše pesmi uvrščamo med Podčrtanke, ki so osnova za knjižni izbor. Na portalu je tudi forum, kjer potekajo pogovori o pesnjenju, pesniške in prevajalske delavnice, razprave, konstruktivne kritične misli o prebranem, obvestila o prireditvah, izidih in seminarjih, ki jih je moč obiskati na področju Slovenije in jih organizirajo različne ustanove (JSKD, založbe, klubi, kulturna društva).

 

Ob izidu zbornika Pesem si 10, ki pomeni tudi vseslovensko srečanje članov portala, bodo urednice v prvem delu predstavile izbrance letnih časov (po mnenju bralcev in uredništva), v drugem pa avtorje uvrščenih podčrtank, tujejezičnih, prevedenih in mladostnih (avtorji do 14. leta)

pesmi iz omenjenega zbornika. Za glasbene predahe bo poskrbela kranjska glasbena skupina Slutnja poletja, z uglasbeno poezijo bo nastopil tudi Dani Bedrač. Vabimo vas, da se prireditve udeležite, o njej poročate, jo napoveste v svojem mediju ali posredujete novico o izidu zainteresiranim skupinam in posameznikom.

Če se vam zdi, da nismo bili dovolj izčrpni ali vas o projektu zanima kaj več, smo dosegljivi:

Vodja projekta www.pesem.si :

mag. Ana Porenta

ana@zru.si  041 527 197 / po 13. uri

 

Gregor Grešak

programer, skrbnik portala

gregor@zru.si  -  051 80 77 52

Ni komentarjev:

Objavite komentar